Back Back Nieuws

De hoofdstad maakt zich op voor een barstensvol jubileumjaar

17 december 2012
2013 is een heel bijzonder jaar voor Amsterdam. 400 jaar grachten, 125 jaar het Concertgebouw, de heropening van het Rijksmuseum en vele andere unieke evenementen vallen allemaal samen in één jaar.

Opening Amsterdam 2013
In de tweede week van januari vindt de officiële opening van Amsterdam 2013 plaats. Naast alle openingsactiviteiten voor het jubileumjaar, zoals de onthulling van het Amsterdam 2013 icoon, is er in Amsterdam in januari nog veel meer te beleven. Zo is er bijvoorbeeld de eerste Amsterdamse Hotelnacht, de aftrap van 24H Amsterdam Centrum en openen diverse bijzondere tentoonstellingen in o.a. het Rembrandthuis en Amsterdam Museum. Mocht er ijs op de grachten liggen, dan wordt de 2013 programmering uiteraard hierop aangepast.

Amsterdam Light Festival
In de aanloop naar het feestelijke jaar Amsterdam 2013 vindt Amsterdam Light Festival plaats, een festival van licht en water dat de pracht van de historische stad letterlijk in de schijnwerpers zet. Van 7 december 2012 tot en met 20 januari 2013 zijn in het centrum van Amsterdam lichtsculpturen van hedendaagse (internationale) kunstenaars gratis te bewonderen en zijn gebouwen en bruggen op bijzondere wijze aangelicht.

1 januari 2013: musea open
Amsterdam 2013 begint al goed op nieuwjaarsdag - op 1 januari openen o.a. het Rijksmuseum, het Stedelijk Museum, het Tropenmuseum en ook de Hermitage Amsterdam, waar momenteel tevens de wereldberoemde Van Gogh Museum collectie te zien is, hun deuren. Hierdoor kunnen buitenlandse en Nederlandse bezoekers ook die dag genieten van alle topstukken die Amsterdamse musea in huis hebben.

De Gouden Eeuw
Het Amsterdam Museum biedt tot september 2013 de uitgebreide tentoonstelling ‘De Gouden Eeuw, proeftuin van de wereld’. Deze presentatie vertelt aan de hand van de nieuwste technieken het verhaal van de eeuw van de wereldhandel, de VOC, economische bloei, rijkdom, religieuze diversiteit, hoogwaardige schilderkunst en uiteraard de aanleg van de Amsterdamse grachtengordel. Het 400-jarig bestaan van deze beroemde grachtengordel wordt ook in 2013 gevierd.

Magazines
De viering van 400 jaar grachten heeft geleid tot het ontwikkelen van een Grachten Magazine, een glossy blad met hierin, naast veel achtergrondinformatie over de beroemde grachten, een plattegrond, een wandeling en fietsroute langs dit zo belangrijke historische deel van Amsterdam. Tevens komt medio januari de eerste editie uit van het nieuwe Engelstalige stadsblad A-Mag. Dit tweemaandelijkse full colour magazine biedt een uitgebreid beeld van hetgeen er in Metropool Amsterdam te doen en te bezichtigen is aan de hand van interviews, achtergrondartikelen en een agenda. Deze maand is bovendien Greater Amsterdam geïntroduceerd, een style paper voor opdrachtgevers die business events en meetings organiseren. Greater Amsterdam geeft een topselectie van special event & meeting venues van Groot-Amsterdam.

2013 Campagne
Gedurende de tweede helft van januari zal het straatbeeld steeds meer verwijzen naar ‘Amsterdam 2013’. Het feestelijke jaar wordt kracht bijgezet door een visuele campagne welke aan de hand van herkenbare uitingen de verschillende iconen met elkaar verbindt. Er worden verschillende vlaggen en vignetten beschikbaar gesteld. De beroemde etalages van de Bijenkorf zullen tijdelijk zelfs volledig gewijd zijn aan de verschillende jubilerende culturele iconen van Metropool Amsterdam. Tevens komt er een speciale Amsterdam 2013 app waarmee je via sociale media en anderszins creatief en op geheel eigen wijze aan de slag kunt.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!