De Heuvelrug moet voor iedereen toegankelijk wordenDe Heuvelrug moet voor iedereen toegankelijk worden
Back Back Nieuws

De Heuvelrug moet voor iedereen toegankelijk worden

02 oktober 2017

Passend in de ambitie om recreatie en toerisme in de regio de komende jaren verder te versterken, wordt komende maanden gestart om de toegankelijkheid van het toeristisch-recreatieve in de gemeente Utrechtse Heuvelrug in kaart te brengen. 'Bewoners en bezoekers met een beperking moeten op de Heuvelrug gewoon kunnen meedoen', aldus de initiatiefnemers.

Het onderzoek is een initiatief van Koninklijke Horeca Nederland (KHN), gemeente Utrechtse Heuvelrug en het Regionaal Bureau voor Toerisme (RBT) Heuvelrug en Vallei, die voor dit bijzondere initiatief de handen ineen hebben geslagen.

Heuvelrug als meest gastvrije regio

'Als gemeente vinden we het belangrijk dat iedereen vanzelfsprekend mee kan doen', zegt wethouder Hans Nijhof van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. 'Dat geldt ook voor ons toeristisch-recreatieve aanbod. De week van de toegankelijkheid die binnenkort plaatsvindt gaat over toegankelijke horeca. Wij willen daarin graag een stap verder gaan, en de hele gastvrijheidseconomie toegankelijk maken. We zijn daarom blij dat Horeca Nederland en RBT Heuvelrug en Vallei zich daar ook voor willen inspannen. Ook omdat recreatie en toerisme van groot belang zijn voor de economie en werkgelegenheid van onze regio.'

Aangepast aanbod

'Mensen met een beperking of een ander soort hindernis in het dagelijks leven hebben evenveel interesse om buiten de deur te recreëren', stelt Itje Verhagen van Landgoed Zonheuvel namens het KHN-bestuur. 'Hoe leuk is het als ze zich welkom voelen in onze regio, omdat ze weten dat hun beperking geen probleem is en daarvoor de nodige aanpassingen zijn gedaan. We willen ons daarom inspannen om het toeristisch-recreatief aanbod in onze regio in beeld te brengen. En daarbij ondernemers en andere aanbieder inspireren en attenderen op deze voor ons ook aantrekkelijke doelgroep. Vaak blijken eenvoudige maatregelen al voldoende om de toegankelijkheid flink te verbeteren.'

Innovatieve oplossingen

'Niet op alle locaties op de Heuvelrug is toegankelijkheid vanzelfsprekend', zegt RBT-directeur Michiel van der Schaaf. 'Neem alleen al de natuur en de vele kastelen en buitenplaatsen waar onze regio bekend om is. Op dat soort plekken zijn voorzieningen niet vanzelfsprekend en zeker niet van oudsher aanwezig. Toch willen we ook dat aanbod betrekken in ons onderzoek, en zo nodig innovatieve oplossingen bedenken om mensen ook daar te laten meedoen. Hoe gaaf zou het bijvoorbeeld zijn als oma de rondleiding van haar familie door Kasteel Amerongen via een virtual reality-bril met wifi-geluidsverbinding gewoon kan meemaken? Op die manier maak je als regio echt het verschil in gastvrijheid'.

Nog dit najaar worden de eerste resultaten van het onderzoek verwacht. Meer info over het gastvrijheidsaanbod van de Utrechtse Heuvelrug is te lezen op opdeheuvelrug.nl.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!