Back Back Nieuws

De Gouden Koets te water keert terug naar Scheepvaartmuseum

22 oktober 2015
Xsaga heeft de eervolle opdracht gekregen om voor Het Scheepvaartmuseum de welkomstceremonie van de Koningssloep te bedenken en te produceren. De Koningssloep, ook wel ‘de Gouden Koets te water’ genoemd, werd in 1818 gebouwd voor koning Willem I en voer voor het laatst in 1962 bij het zilveren huwelijksfeest van koningin Juliana en prins Bernhard.

In de jaren die daarop volgden, werd de sloep hėt Kroonjuweel van Het Scheepvaartmuseum. Na een afwezigheid van acht jaar en een grondige opknapbeurt is de Koningssloep teruggekeerd in het museum op een prominente plek aan de museumsteiger in een speciaal daarvoor ontworpen schiphuis.

Ceremonie
Tijdens de welkomstceremonie was, uit historisch oogpunt, een grote rol weggelegd voor een twintigtal adelborsten. Zij vormden een ceremoniële erehaag op de steiger, allen vergezeld door een vier meter lange roeiriem.
Met een spel van licht, laser en video werd de gouden historie van de Koningssloep en de daarop aangebrachte ornamenten geduid op de schitterende gevel van Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. De ceremonie werd extra kracht bijgezet door de aanwezigheid van een tiental Tamboers en Pijpers van de Koninklijke Marine die zich al spelend een weg baanden door de gouden zee van laser, rook en licht.

Pauline Krikke, directeur van Het Scheepvaartmuseum, verwelkomde tezamen met Commandant Zeestrijdkrachten luitenant-generaal der Mariniers R. Verkerk, als eerste de Koningssloep op zijn nieuwe plek en nodigde het publiek van harte uit om het historische prachtstuk te komen bewonderen.

Fotocredits: Jorrit Lousberg

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!