De eigenheid van eventlocatie De Werkspoorkathedraal De eigenheid van eventlocatie De Werkspoorkathedraal
Back Back Locaties

De eigenheid van eventlocatie De Werkspoorkathedraal

10 maart 2023

De Werkspoorkathedraal ligt sinds 1914 aan de kade van het Amsterdam-Rijnkanaal in Utrecht. Gebouwd voor de Amsterdamse machinefabriek Werkspoor die het industriële terrein in 1912 kocht. In de jaren ’80 sluit de Werkspoorfabriek, waarna in 2015 de renovatie start voor de Werkspoorkathedraal van nu. En daarmee is een imposante plek geboren. Een plek met eerbied voor het verleden, voor het nu en voor de toekomst. Marketing- en salesverantwoordelijke Juliëtte Nieuwstraten neemt ons mee in het karakter van de locatie en in de geestkracht van de huidige pandbewoners.

  • De eigenheid van eventlocatie De Werkspoorkathedraal
  • Foto: Floris Heuer
    Foto: Floris Heuer
  • De eigenheid van eventlocatie De Werkspoorkathedraal
  • De eigenheid van eventlocatie De Werkspoorkathedraal
  • Foto: Floris Heuer
    Foto: Floris Heuer
  • De eigenheid van eventlocatie De Werkspoorkathedraal

Groot en klein, beide groots

Het pand huisvest twee ruimtes voor events. De Apparatenhal en Wasruimte. De Apparatenhal is de voormalige Apparatenhal van het fabriekspand en een geschikte ruimte voor grotere evenementen. In het kort: circa 5.800 m2, 23 meter hoog, veel daglicht, maximale capaciteit 3.500 mensen. De Wasruimte – en zoals de naam doet vermoeden is dit de voormalige omkleed- en wasruimte voor fabrieksarbeiders – is een fijne ruimte voor kleinere evenementen. Deze ruimte is 330 m2, 3 meter hoog, kan in theater- en dineropstelling 200 mensen huizen en voor een feest 350.

Wat kan er? Wat werkt? Waar liggen kansen?

Team Werkspoorkathedraal heeft inmiddels aardig wat evenementen gehost en zet in op nog meer mooie events, toffe concepten, sterke creaties en goede feesten. Het jonge, vakgedreven team gaat uitdagingen met open armen aan, werkt graag als gastheer voor het event van een ander én zet daarnaast eigen concepten neer. En is daarbij niet vies van kill your darlings om hun grotere plaatje te blijven volgen. En dat grotere plaatje gaat over verrassen. En blijvend verrassen. Wat kan er? Wat werkt? Waar liggen kansen? Juliëtte: ‘we blijven bezig. De evenementen en de feesten die we zelf organiseren, daar kijken we kritisch naar of we het nog moeten blijven doen zoals we het doen. En als host voor anderen kijken we naar de potentie van onze ruimtes los én samen. Hoe kunnen we de ruimtes los van elkaar goed inzetten? Soms kunnen ze elkaar versterken. Denk aan een evenement in de Apparatenhal en een feestje in de Wasruimte. Of een vergadering in de Wasruimte en tegelijkertijd een congres in de Apparatenhal. Hoe kunnen die ruimtes elkaar aanvullen en hoe kan je ze soms juist samen inzetten.’

Zet ze aan het werk

Bij een sterkere positionering en inzoomen op behoeften van de markt, op wat werkt en het maximaal benutten van de kracht van hun ruimtes in combinatie met het karakter van het pand, hoort een nieuw jasje en een passender verhaal. Komend voorjaar lanceren ze dan ook hun nieuwe huisstijl en nieuwe website. Voor jou als eventorganisator: de industriële looks, de geschiedenis en de mogelijkheden van een grote en een kleine eventruimte maken deze plek anno nu een boeiende plaats voor happenings, belevingen, ervaringen, ontmoetingen en activiteiten. Zet ze aan het werk, dit creatieve en toegewijde team! 

Tekst: Jose te Loo

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!