Back Back Nieuws

De drie deugden van Thorn

09 oktober 2008
Vliegen met roofvogels, proeven van Limburgse wijnen en genieten van een koninklijk diner. Deze ‘drie Deugden van Thorn’ vormen de ingrediënten van een Bourgondisch bedrijfsarrangement. Cultuur, smaak, historie en moraal staan centraal…

Voor een middag uit met collega’s, als relatiegeschenk voor klanten of als andere setting voor vergaderingen en productpresentaties. De drie deugden zijn letterlijk te vinden in Thorn, ook wel het witte stadje en het Monaco van het Westen genoemd.


Stiftdames

Het arrangement is een initiatief van Birds at Work en weerspiegelt het goede leven van de zogenoemde Stiftdames uit het vorstendom Thorn. "Deze hoogadellijke vrouwen kwamen, toen zij geen geschikte man konden vinden, terecht in de abdij, de stift," vertelt bedenker Rob van Dipten van Adellijk Vermaak. "En dus werden zij Stiftdames genoemd. Daar lieten zij alle wereldse geneugten over zich heen komen. Ze wisten alles van wijnen en als vrijetijdsbesteding bedreven zij de valkerij, eeuwenlang een statussymbool voor de adel. En vervolgens genoten zij van een uitgebreid diner".

Van de hak op de tak…
In het bedrijfsarrangement zijn deze drie Middeleeuwse deugden weer bij elkaar gebracht. De start bestaat uit koffie, thee en vlaai in het proeflokaal van het wijngoed Thorn. Hier volgt uitleg over de valkerij en de adel. Van Dipten: "Zo wordt onder meer duidelijk waar spreekwoorden vandaan komen als ‘Van de hak op de tak springen’ of ‘Iemand een loer draaien’." Vervolgens ervaren deelnemers waarom de Stiftdames zo waren verslingerd aan de valkerij. "Wie durft, krijgt een uil of valk op de valkeniershandschoen en vliegt vervolgens ook zelf met een van de roofvogels. Een indrukwekkende en unieke ervaring die je bijblijft!" Na deze adellijke inspanning worden drie Thornse wijnen geproefd. Zij danken hun bijzondere karakter vooral aan de droge zavelgrond en de Maaskiezels. Om af te sluiten volgt de derde van de drie deugden van Thorn, een stiftelijk diner in de Koninklijke Huiskamer (de Kuëninklikke Hoeskamer van Thoear).

Knipoog
De drie Deugden van Thorn is een knipoog naar de bekende vier kardinale deugden: bezonnenheid, rechtvaardigheid, moed en gematigdheid. In de Oudheid en later in de Middeleeuwen golden deze deugden als grondslagen van de moraal. Birds@Work geeft er een eigentijdse invulling aan voor groepen vanaf 10 personen. Voor het aantal personen is geen limiet en het programma wordt eventueel op maat aangepast.

 

 

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!