Back Back Nieuws

De Boer presenteert positieve cijfers

15 april 2015
Tentenbouwer De Boer heeft de cijfers van 2014 bekend gemaakt. Eerst de kernpunten:
• Operationeel resultaat (EBITDA) € 5,5 miljoen (2013: € 3,7 miljoen);
• Nettoresultaat € 0,4 miljoen (2013: - € 2,5 miljoen);
• Solvabiliteit 45% (2013: 47%);
• Omzet € 58,4 miljoen (2013: € 55,1 miljoen);
• Belangrijke bijdrage aan de groei van de orderportefeuille door verworven projecten in het Midden-Oosten;
• Stijging van de klanttevredenheidsscore NPS tot recordhoogte van 64% (2013: 62%);
• Introductie van nieuwe innovaties waaronder een wandhoogte van 10m; 
• Viering van het 90-jarig bestaan van De Boer.

Uitdagende marktomstandigheden
Arnout de Hair, CEO De Boer Structures: ´Onze omzet, winstgevendheid, orderportefeuille en klanttevredenheid zijn in 2014 alle opnieuw gestegen. De marktomstandigheden waren, net als in voorgaande jaren, uitdagend. Desondanks heeft De Boer in haar jubileumjaar een solide vooruitgang geboekt. De stijgende lijn van de afgelopen jaren zetten we onverminderd voort en de verbetering van onze operationele organisatie vertaalt zich nu ook in positieve cijfers. Naast onze sterke positie in Europa hebben we in 2014 ook een belangrijke groei gezien in het Midden-Oosten. Daarmee realiseren we een prima spreiding tussen deze regio’s en werken we succesvol aan een verlenging van onze seizoenen.´

Arnout vertelt verder: 'In 2014 heeft De Boer bijzondere projecten uitgevoerd in het marktsegment Evenementen zoals de wereldwijde Volvo Ocean Race, de Ryder Cup in Schotland, het Wereldkampioenschap Hockey in Nederland, de Farnborough Air Show in het Verenigd Koninkrijk en verder diverse aansprekende projecten in het Midden-Oosten zoals de National Day in Qatar en het Wereldkampioenschap Handbal in Doha. In het marktsegment Tijdelijke Bedrijfsruimte sprongen de tijdelijke accommodaties er uit voor de London School of Arts, Hamburger Sport Verein en het tijdelijke theater de Witte Lawei in Drachten.'

Jaar van de grote getallen
In 2014 werden meer dan 550 projecten uitgevoerd, meer dan 2 miljoen kilometer werd er gereden om de 1 miljoen m2 aan locaties naar en van de plek van bestemming te vervoeren. De kwaliteit van de dienstverlening van De Boer werd opnieuw hoger gewaard. De all-time-high score van 64% is toonaangevend in de sector en geeft een onderliggend rapportcijfer van 8.7.

Robuuste groei in 2014
De omzet nam in 2014 met 6% toe tot € 58,4 miljoen (2013: € 55,1 miljoen). Een belangrijke bijdrage hierin werd geleverd door de internationale activiteiten in het Midden-Oosten. Het operationele resultaat (EBITDA) in 2014 bedroeg € 5,5 miljoen (2013: € 3,7 miljoen). De stijging met 47,3% was vooral te danken aan de combinatie van strikte beheersing van de kosten en succesvolle uitvoering van de vele projecten. Ook het nettoresultaat steeg fors van - € 2,5 miljoen in 2013 tot een positief € 0,4 miljoen in 2014.

Aan het begin van 2015 was de orderportefeuille bijna 20% hoger vergeleken met een jaar eerder. Deze omvang en de gezonde samenstelling van de orderportefeuille vormen een solide basis voor een financieel gezond 2015.

Professionalisering van de interne systemen
In 2014 konden de vruchten worden geplukt van de herfinanciering die in 2013 werd voorbereid. De omzetting van schuld naar eigen vermogen door aandeelhouder NPM Capital verbeterde de financiële basis van De Boer aanzienlijk. De solvabiliteit bevindt zich met 45% op een zeer gezond niveau en geeft voldoende ruimte voor verdere investeringen in de komende jaren.

Innovaties op het gebied van comfort, veiligheid en duurzaamheid
Een duidelijke trend in 2014 was de toenemende vraag naar ‘gepersonaliseerde’ oplossingen. Speciale designs, hoge comforteisen, strikte eisen aan veiligheid en het bouwen van accommodaties op complexe locaties waren terugkerende thema’s. De Boer heeft hierop met succesvolle innovaties met een wandhoogte van 10 meter een passend antwoord weten te geven. Door de ontwikkeling van lichtere onderdelen en betere energetische prestaties van zowel de structuren als de operationele processen werd op het vlak van duurzaamheid goede vooruitgang geboekt.

Positieve verwachtingen 2015
De Boer verwacht in 2015 wederom een positief netto resultaat te behalen. Verdere verbetering van de operationele processen, strikte beheersing van de vaste kosten en een verdere verbetering van de spreiding van de activiteiten tussen Europa en het Midden-Oosten zullen daaraan bijdragen. In 2015 zal er opnieuw voldoende ruimte zijn om te investeren in nieuwe innovatieve structuren, en zullen er verdere stappen gezet worden in de digitalisering van processen, zowel operationeel als commercieel.

Opvallende projecten in 2015 zijn het tweede deel van de Volvo Ocean Race, de G7 Summit in Elmau (Duitsland), de start van de Tour de France in Utrecht (Nederland), het WK Skiën in Falun (Zweden) en de eerste Europese Spelen in Baku (Azerbaijan).

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!