Dé eventtrends voor het najaar van 2021Dé eventtrends voor het najaar van 2021
Back Back Trends

Dé eventtrends voor het najaar van 2021

16 september 2021

NBC Congrescentrum zet ieder eindejaar de eventtrends op papier voor het jaar dat komen gaat. Dit jaar doet het familiebedrijf uit Nieuwegein dat net even anders: zij blikken namelijk vooruit op het aankomende najaar. Het NBC gaat ervanuit dat de evenementenbranche vanaf september weer in een stroomversnelling raakt en live samenkomen op volle capaciteit weer snel mogelijk is. Ondanks dat fysieke events lang niet mogelijk zijn geweest, zijn er talloze nieuwe ontwikkelingen waar je op kunt inspelen. Benieuwd welke? Download alle trends voor het komende evenementenseizoen en de start van 2022 op de website van het NBC Congrescentrum.

Om je alvast een voorproefje te geven van de inhoud, worden er in deze blog twee trends uitgelicht.

1. Voor kennisevents wordt hybride de standaard

Afgelopen jaar hebben veel events, congressen en andere bijeenkomsten online plaatsgevonden. Veel eventorganisatoren zullen beamen dat je bepaalde onderdelen van een bijeenkomst prima online kunt faciliteren. Natuurlijk bereik je jouw doelgroep liever live, maar ook online liggen er talloze kansen. We sommen er een aantal op:

  • Je bereik wordt enorm vergroot en je bent niet meer gebonden aan de maximale capaciteit van een locatie;
  • Er kan vanuit iedere huiskamer of werkplek aan je evenement worden deelgenomen. Dit scheelt reisbewegingen en verlaagt de drempel tot participatie. Ook stel je mensen die klachten hebben in staat om vanuit huis mee te kijken;
  • Je creëert nieuwe manieren van interactie. Live krijgen de deelnemers de volledige beleving en contact met de spreker, terwijl online deelnemers direct feedback kunnen geven en polls kunnen invullen;
  • Het online aspect brengt hele andere verdienmodellen met zich mee. Geef online kijkers bijvoorbeeld korting op hun toegangsticket of bied opgenomen presentaties on demand aan.

Om deze redenen is juist de combinatie van live en online zo interessant. Met name voor congressen, seminars en andere events waar kennisoverdracht cruciaal is. Gasten die veel waarde hechten aan ontmoetingen en netwerken kunnen live aanwezig zijn. Terwijl gasten die alleen voor de inhoud komen, online kunnen kijken. Niet gek dus, dat maar liefst 96 procent van de organisatoren hun volgende event hybride overweegt te maken, aldus onderzoek van Eventmanagerblog. De techniek is er, doe er je voordeel mee!

2. De comeback van virtual reality op events en meetings

Zo’n vijf jaar geleden al werd VR (virtual reality) bestempeld als technologie die de evenementenindustrie op zijn kop zou zetten. Hoewel zo’n virtuele belevingswereld absoluut van meerwaarde kan zijn voor de event experience, zijn de daadwerkelijke gebruikscases uitgebleven. De technologie werd niet geadopteerd zoals verwacht. Daar kan echter komend jaar wel eens verandering in komen. Door het coronavirus is virtueel samenkomen doodnormaal geworden. Digitale meetings, online events bijwonen en een vrijdagmiddagborrel via Zoom: we hebben er allemaal aan meegedaan. Het zal je ook vast niet ontgaan zijn dat Facebook al jaren werkt aan een zogenoemd metaverse. Dat is een virtuele wereld waarin je het gevoel hebt fysiek aanwezig te zijn. En in augustus dit jaar introduceerde Facebook Horizon Workrooms: een virtuele werkomgeving om samen te werken en te vergaderen.

Facebook zet hiermee een stap vooruit in het aanhoudende hybride werken. Zij geven zelf aan onderzocht te hebben dat virtuele gesprekken en ontmoetingen beter blijven hangen en efficiënter zijn dan fysieke meetings. Hoewel wij daar zelf nog niet helemaal van overtuigd zijn, denken we wel dat deze ontwikkeling interessant gaat zijn voor events en meetings. Nu we allemaal gewend zijn aan virtuele events kan dit een mooie volgende stap zijn in de beleving. Zullen we dan in 2021 en 2022 toch nog met een VR headset een event bijwonen?

Alle trends lezen?

Benieuwd naar de overige trends voor dit najaar? Download het trendrapport op de website van het NBC Congrescentrum.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!