Culturele Hoofdstad van Europa Leeuwarden-Fryslàn is in 2018 de eventplace to be!  Culturele Hoofdstad van Europa Leeuwarden-Fryslàn is in 2018 de eventplace to be!
Back Back Locaties

Culturele Hoofdstad van Europa Leeuwarden-Fryslàn is in 2018 de eventplace to be!

24 januari 2018

In 2018 is Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa. Dat wordt gevierd met 60 grote en kleinschalige culturele producties en projecten, plus honderden kleinschalige events en initiatieven. Als een regie organisatie faciliteert LF 2018 de eventwereld, zodat deze kan inspelen op de talloze projecten en producties via arrangementen. 

Daarvoor is in november 2017 de site meetinfriesland.nl gelanceerd. Ook nodigde LF 2018 een reeks eventplanners uit om kennis te maken met de projecten. We starten de rondreis langs de projecten in Blokhuispoort, de voormalige, monumentale gevangenis van Leeuwarden. Yvonne Hulleman en Antsje van der Zee van LF 2018 trappen af met een presentatie. Antsje van der Zee: 'Het programma Leeuwarden-Fryslân toont hoe je je eigen plek beter kunt maken; een sociaal rijke en bio diverse wereld, gemaakt door kunstenaars, boeren, wetenschappers en bezoekers. Met gedurfde samenwerkingsverbanden en dwarsverbanden. Gebaseerd op drie pijlers: durf te dromen, durf te doen en durf anders te zijn. Het programma bestaat uit 60 projecten en producties, naast honderden kleinere initiatieven, verspreid over de hele provincie. Het hele jaar door is er een afwisselend programma van theater, muziek, dans, beeldende kunst, literatuur en film. Met vrijwel elke week een première, een nieuwe tentoonstelling, festival of unieke internationale voorstelling. Het programma wordt gemaakt door duizenden mensen: van de koster in de kerk van Reduzum tot een internationaal gevierd artiest. Van een vrijwillige verkeersregelaar tot de oprichter van het Oerol Festival.'

Van de gevangenis naar het museum

We maken ook een rondleiding door de Blokhuispoort: het blijkt een mooie locatie voor ontvangsten en evenementen. Met name de voormalige slaapzaal De Wasknijper, het cellenblok en het ommuurde middenterrein zijn mooie plekken voor events. Daarna maken we lopend een rondje langs de vele locaties en projecten. Eerst naar het Fries Museum, een fris, nieuw, modern museum, dat inhaakt op Culturele Hoofdstad met een tentoonstelling over de prenten van Maurits Cornelis Escher, de kunstenaar, die bekendstond om zijn houtsneden, houtgravures en lithografieën, waarin hij vaak speelde met wiskundige principes. We vergapen ons aan een pop up store over 'Mata Hari, de mythe en het meisje'. Deze tentoonstelling loopt tot begin april 2018. Op doeken en wanden zien we projecties, foto's en uitleg over de koelbloedige spionne, mannenverslinder en betoverende femme fatale. Monica Gijsen en Fernanda Constandse tonen de mogelijkheden voor high teas, recepties en andere events in het Fries Museum. Met een paraplu tegen de regen vervolgen we onze weg door het oude centrum, naar de Jacobijnenkerk.

Ervaringstheater in Jacobijnenkerk

Daar krijgen we uitleg over een theatervoorstelling over Marijke Muoi, oftewel Maria Louise van Kessel, voorouder van de Oranje Nassaus. Theatergroep Under de Toer presenteert tijdens LF 2018 van eind januari tot medio maart bijzondere verhalen, die in kerken zijn geboren. In deze verhalen werken kunstenaars samen met de gemeenschap. Het is overrompelend ervaringstheater. Het publiek reist tijdens Marijke Muoi mee met een personage door de kerk. Elke gast krijgt vooraf tijdens een rondleiding de versie van het twistverhaal te horen van een andere hoofdrolspeler. Zo leeft de een wellicht meer mee met de Oranjegezinden, de ander met revolutionairen, avonturiers en idealisten. Het belooft een bijzondere voorstelling te worden met videoprojecties op de muren en het hoge plafond, en de slinger van Foucault die boven de grote spiegelvloer bengelt. Rondom de voorstelling zijn er debatten, lezingen en mogelijkheden voor bedrijfsontvangsten.

  • Culturele Hoofdstad van Europa Leeuwarden-Fryslàn is in 2018 de eventplace to be!
    Leeuwarden centrum. Copyright: Theo de Witte
  • Culturele Hoofdstad van Europa Leeuwarden-Fryslàn is in 2018 de eventplace to be!
    Fries Museum. Copyright: Ruben van Vliet
  • Culturele Hoofdstad van Europa Leeuwarden-Fryslàn is in 2018 de eventplace to be!
    'Mata Hari, de mythe en het meisje'
  • Culturele Hoofdstad van Europa Leeuwarden-Fryslàn is in 2018 de eventplace to be!
    The Tall Ship Races. Copyright: Ruben van Vliet
  • Culturele Hoofdstad van Europa Leeuwarden-Fryslàn is in 2018 de eventplace to be!
    Potatoes go Wild!

Preview van Opera Spanga

De volgende halte is stadsschouwburg Harmonie, waar we een unieke preview meemaken van opera Spanga: pianist en zangeres beleven samen hun eerste try out van de opera Aida van Verdi, die gespeeld gaat worden op West Stellingwerf. Beiden gaan helemaal op in de muziek; de stem van de zangeres vult de hele foyer; de passie spat er bij beiden van af. Soms stoppen ze midden in een scène om elkaar aanwijzingen te geven. Na deze overdonderende ervaring bekijken we theater Harmonie van binnen. Het is een locatie voor grote evenementen, tot 3000 personen. Hier vindt tijdens LF 2018 onder meer de voorstelling 'Strangers on Stage' plaats, een non-talige voorstelling (dus zeer geschikt voor internationaal publiek) met ballet, circus en clownerie.

Leen een Fries!

We vervolgen de reis via het Catshuis (een voormalige politiepost, brandweerkazerne en discotheek). Daar vertelt Johannes Keekstra over een ludiek initiatief: Leen een Fries! Wil je iets weten over de cultuur, historie, het landschap of wat dan ook in Friesland? Dan kun je een Fries benaderen die uit liefhebberij alles over het onderwerp weet en er met passie over kan vertellen. De verhalenvertellers zijn 'gewone' Friezen die vanuit hun passie en enthousiasme veel weten over hun onderwerp. Na LF2018 gaat dit project door als een extensie van de bibliotheek (over duurzaamheid gesproken!).

The Tall Ships Races 2018

Begin augustus 2018 staat Harlingen op z'n kop tijdens The Tall Ship Races, een grootscheeps nautisch event in Harlingen. Er varen dan een klein 100 schepen de haven binnen, waaronder 15 tot 20 tallships. Femke Verstraten, manager hospitality van de Tallship races, geeft in het Catshuis uitleg over een project waarbij honderden jongeren tussen de 15-25 jaar uit 30 landen als bemanningslid aanmonsteren op een tallship. Doel van dit initiatief is de persoonlijke ontwikkeling van jongeren. Eventmanagers kunnen op dit (eveneens super duurzame) evenement inhaken met arrangementen, inventives, netwerkborrels, personeelsfeesten, relatiemanagement, merk activaties, productpresentaties, sponsor activiteiten of andere projecten op maat. Bijvoorbeeld tijdens de Sail In of de Sail Out. In de haven van Harlingen is van 3 tot 6 augustus alles te doen: daar zorgen een zandsculptuur, buitenbioscoop, reuzenrad en veel wateractiviteiten voor.

Ode aan de postbode in Post Plaza

Tijd voor de lunch. Die nuttigen we in Post Plaza, het imposante voormalige postkantoor van Leeuwarden, dat is omgetoverd tot een groot hotel (82 kamers) en restaurant in de stijl van een Grand Café van allure: houten spanten, gotische bogen, frisse kleuren, smaakvolle inrichting. Het blijkt een conceptrestaurant, dat een ode brengt aan de postbode. Met overal subtiele verwijzingen naar de postbestellers. De sharing lunch is gezond en overlekker.

Honderd Friese paarden in actie tijdens De Stormruiter in WTC

Daarna met de bus door naar het WTC, waar producent Aswin Laheij ons bij praat over de megaproductie De Stormruiter, die volgend najaar in het WTC wordt gehouden. Het is een muziektheater spektakel, die de epische strijd uitbeeldt van de mens tegen het water. Gebaseerd op de negentiende eeuwse novelle 'Der Schimmelreiter' van Theodor Storm. Aan dit staaltje locatietheater in de Saksenhal in het WTC nemen 100 Friese paarden deel. In de aangrenzende Frankerhal kunnen gasten dineren in dezelfde stijl en sfeer als de voorstelling. Het internationale publiek hoeft niets van de verhaallijn te missen via headsets.

Potatoes go Wild!

Terug in de bus zetten we koers staduitwaarts. We gaan de dijk op. Naar St. Annaparochie, waar het artistiek leider Loet Helie en boerin Froukje de Jong-Krap ons met open armen en zelfgemaakte appeltaart van eigen fruitbomen ontvangen. Ze vertellen met passie over het project Potatoes go Wild!. Een uniek project, waarin boeren en 50 kunstenaars die op de dijk wonen, de handen hebben ineen geslagen. In dit aardappelgebied bij uitstek levert dat 'kunst en cultuur met aardappelen' op. Zoals eten bij de boer tijdens een kortefilm festival, een kunsttentoonstelling met aardappelkunst (levende kunst dus!), educatie op scholen, een tentoonstelling over moderne akkerbouwbedrijven, workshops voeding. Te combineren met uitwaaien over de Zeedijk, fietsen naar de Zwarte Haan of met de huifkar naar Noorderslag.
In feite krijgen de bezoekers zo via kunst een breed inzicht in akkerbouwbedrijven en in de geschiedenis van Noord Friesland. 'We gebruiken kunst om duidelijk te maken waar ons voedsel vandaan komt,' legt Froukje uit. Potatoes go Wild verbindt negen projecten die elkaar voeden en verbinden: elke dag in 2018 is het project actief.

Ontwakend Landschap

Een andere dame, Marcia de Graaf, neemt ons mee in de geheimen van het project Ontwakend Landschap. Ontwakend Landschap zorgt voor een unieke buitenbeleving in het Friese landschap waarbij cultuur en natuur samensmelten. We sluiten onze ogen en luisteren naar Marcia: 'Maak een theatrale reis door het Friese landschap. Overnacht in de natuur, in een tentje onder de sterrenhemel. Laat de nachtelijke geluiden op je inwerken. Zie de sterren flonkeren in een gebied zonder het stadse strooilicht. Zie de lucht verkleuren. Word onderdeel van het verhaal. Word gewekt bij de eerste zonnestralen door een muzikale serenade of een verstild poëzie. Geniet van een diner, waarbij je het landschap proeft.' Via foto's en filmpjes laat ze zien wat het project met gasten doet.

Het is een lange, inspirerende dag geweest, die de groep eventmanagers afsluit met een borrel bij 'Laura en de Chef'. We zijn veel wijzer geworden: Leeuwarden-Fryslàn is dit jaar Culturele Hoofdstad van Europa en dat wordt gevierd met een reeks bijzonder verrassende en creatieve culturele initiatieven. Dat biedt alle mogelijkheden voor event organizers events om hier op in te haken met ontvangsten, programma's en events.

 

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!