Culinair feest 'De Oogst van Utrecht' op 10 september in Leidsche RijnCulinair feest 'De Oogst van Utrecht' op 10 september in Leidsche Rijn
Back Back Nieuws

Culinair feest 'De Oogst van Utrecht' op 10 september in Leidsche Rijn

31 augustus 2022

Stadsdeel Leidsche Rijn viert op zaterdag 10 september (van 14.00-20.00u) haar eerste culinaire feest ‘De Oogst van Utrecht’ aan de Uilenboslaan van het Máximapark. Met dit Oogstfeest laat Leidsche Rijn zien dat het niet alleen de groene stadstuin, maar van oudsher ook de moestuin van Utrecht is met vele lokale producenten. Aanbieders uit Leidsche Rijn bieden hun lokale en ambachtelijke streekproducten aan voor directe consumptie aan tafel of om mee te nemen naar huis, variërend van kazen, worsten en vers bereide maaltijden tot lokale drankjes en biertjes. Utrechters worden uitgenodigd om te komen proeven en ontmoeten.

Het oogstfeest is geïnspireerd op de Franse bourgondische plattelandstraditie, waarbij streekproducten en delicatessen op het marktplein worden aangeboden. Bezoekers kopen hun maaltijd en schuiven aan lange tafels aan bij vrienden en dorps- of buurtbewoners, bijdragend aan verbinding en het gemeenschapsgevoel. De sfeer is open, de toegang gratis, de prijzen schappelijk met échte lokale producenten en met heel andere sfeer dan bv. op foodtruck festivals. Het eerste ‘Oogst van Utrecht‘ feest maakt deel uit van de viering van het 900-jarig bestaan van de stad, maar het is de bedoeling om dit tot een jaarlijkse traditie te maken om Utrechters uit de stad met Leidsche Rijn te verbinden.

Maximus Brouwerij

Voorafgaand aan het oogstfeest vindt ook de jaarlijkse hopoogst van het Máximapark plaats bij de nabijgelegen Maximus Brouwerij. Van de hop die in het Máximapark groeit, brouwt Maximus Brouwerij jaarlijks haar Mockingbird bier. De hoppluk is inmiddels een jaarlijks terugkerend evenement met vele vrijwilligers.

Moestuin van Utrecht

Van oorsprong leverde het gebied rond Leidsche Rijn een belangrijke bijdrage aan de voedselvoorziening van de stad Utrecht met vele landbouw- en veehoudersbedrijven, tuinderijen en boomgaarden. Ook nu is het nog een ‘moestuin’ van de stad en wordt er veel voedsel verbouwd en verwerkt door kleinere, lokale producenten. Met het Maximápark van 300 hectare heeft het ook een van de grootste stadsparken van Nederland en vormt het met buitengebieden de stadstuin van Utrecht.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!