Coronavirus: impact op de evenementenbrancheCoronavirus: impact op de evenementenbranche
Back Back Nieuws

Coronavirus: impact op de evenementenbranche

02 maart 2020

In de regio Wuhan in China startte in december 2019 een uitbraak van een nieuw coronavirus, ook wel SARS severe acute respiratory syndrome -CoV coronavirus -2 genoemd. Het virus kan de ziekte COVID-19 veroorzaken. Wereldwijd worden er maatregelen genomen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan en de Wereldgezondheidsorganisatie WHO onderzoekt het coronavirus. Wat betekent dit voor de evenementenwereld?

Verspreiding

Het coronavirus is van mens op mens overdraagbaar. Op dit moment wordt ervan uitgegaan dat één ziek persoon gemiddeld 2 andere personen kan besmetten. Hoe zieker iemand is, hoe meer hij het virus verspreidt. Terwijl onderzoekers hard werken om zoveel mogelijk over het virus te weten te komen, worden reizigers die recent teruggekeerd zijn uit de volgende landen geadviseerd contact met anderen te vermijden zodra ze specifieke symptomen vertonen: China, Thailand, Taiwan, Japan, Hong Kong, Macau, Maleisië, Singapore and South Korea. 

Nederland

In Nederland werd op 27 februari de eerste patiënt met het virus gevonden. De patiënt, die kort geleden in de regio Lombardije (Italië) is geweest, zit in isolatie. De GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst  brengt contacten van deze patiënt in kaart door middel van contactonderzoek. Inmiddels is het virus bij 10 patiënten vastgesteld.

Grote evenementen

Steeds meer internationale evenementen worden afgelast. Ook later dit jaar staan allerlei grote evenementen in de planning: het Songfestival, de Marathon van Rotterdam, de Grand Prix van Zandvoort en Sail. De belangrijkste vraag is nu: is er al iets bekend over de gevolgen voor die evenementen nu het virus ook in Nederland is gesignaleerd? De GGD en het RIVM laten weten dat de situatie van dag tot dag bekeken wordt, ze willen niet op de zaken vooruitlopen.

Maatregelen

De belangrijkste maatregelen die particulieren kunnen nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen: Was je handen regelmatig, hoest en nies in de binnenkant van je elleboog, gebruik papieren zakdoekjes. Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen. Heb je klachten? Neem dan telefonisch contact op met je huisarts.

Hou voor de meest recente informatie de websites van het RIVM en de WHO in de gaten.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!