Back Back Nieuws

Contouren Amsterdam 2013 gepresenteerd

16 juli 2012
Vrijdag 13 juli presenteerde Alexander Rinnooy Kan, voorzitter van Stichting Amsterdam 2013, samen met wethouder Carolien Gehrels (Economische Zaken) en directeur citymarketing Frans van der Avert de plannen voor Amsterdam 2013. Na een intensieve voorbereidingsfase zijn zowel de financiële middelen als de hoofdlijnen van de programmering rond.

Metropool Amsterdam op de kaart
Amsterdam 2013 heeft tot doel Metropool Amsterdam nationaal en internationaal op de kaart te zetten bij bewoners, bezoekers en bedrijven. Na jaren van groot onderhoud en investeringen in het culturele aanbod is Amsterdam klaar voor de toekomst. In 2013 bestaan de Amsterdamse grachten 400 jaar, vieren het Concertgebouw en het Koninklijke Concertgebouworkest hun 125ste verjaardag, bestaat het Frans Halsmuseum 100 jaar, gaat het Rijksmuseum weer open en er zijn nog vele andere jubilea. De heropeningen van belangrijke musea in combinatie met vele jubilea plus de herdenking van de afschaffing van de slavernij bieden een unieke kans om een bijzonder jaar te vieren.

Voor wie
Op verzoek van de Gemeente Amsterdam heeft Stichting Amsterdam 2013 de regie in handen genomen om al de feestelijke gebeurtenissen te verbinden en te versterken. De jubilea en daarmee samenvallende activiteiten in 2013 moeten volgens de Stichting Amsterdam 2013 leiden tot trots en participatie bij de bewoners. Meer participatie moet ervoor zorgen dat bewoners hun Metropool nog beter leren kennen en daardoor betere ambassadeurs worden. Het leidt eveneens tot meer tevreden bezoekers (in 2013 en daarna) en een groter besef bij het bedrijfsleven van de unieke aspecten van Amsterdam als ideale vestigingslocatie. Op de langere termijn zorgt dat alles voor een beter imago van Amsterdam, meer investeringen in de stad, meer werkgelegenheid en dus een gezondere economische positie van de Metropool. Amsterdam 2013 zal bovendien de samenwerking tussen culturele, publieke en private instellingen verder professionaliseren en versterken.

Pijlers 2013
Stichting Amsterdam 2013 draagt zorg voor een goede balans tussen en spreiding van de verschillende activiteiten die zullen plaatsvinden. De belangrijkste pijlers van het feestjaar vormen samen een divers palet - 400 jaar grachten, heropening Rijksmuseum, 125 jaar Concertgebouw, 125 jaar Koninklijk Concertgebouworkest, 175 jaar Artis, 150 jaar afschaffing slavernij, 100 jaar Frans Hals Museum, 225 jaar Felix Meritis, Nederland – Ruslandjaar 2013 en de 40ste verjaardag en de heropening van het Van Gogh Museum.

 

Extra activiteiten Stichting 2013
Om alle pijlers goed met elkaar te verbinden heeft Amsterdam Marketing een aanvullend programma ontwikkeld. Vele onderdelen van Amsterdam 2013 spelen zich af op, rond of in de jarige grachten. Het totale programma moet er voor zorgen dat er een goede spreiding van evenementen ontstaat voor bezoekers en bewoners. Het programma bestaat uit de openings- en sluitingsfeestelijkheden van Amsterdam 2013, een speciaal 2013 icoon, 24H Amsterdam, het live streamen van concerten en Chambres des Canaux.

In de tweede week van januari vindt de officiële opening van Amsterdam 2013 plaats. De ambitie is in deze week voor de Amsterdammers en andere Nederlanders de iconen van 2013 te belichten, inclusief alle unieke activiteiten die door en voor hen worden georganiseerd.

2013 Icoon
Om de verbinding van alle feestelijke activiteiten ook te visualiseren, wordt begin 2013 een icoon gelanceerd dat het boegbeeld wordt van alles wat cultureel Amsterdam te bieden heeft. Florentijn Hofman, Tom Claassen, Wim T. Schippers en Maarten Baas zijn gevraagd om een schetsontwerp te maken. Na 1 augustus brengt een beoordelingscommissie advies over het gewenste ontwerp uit aan het bestuur van Stichting Amsterdam 2013.

Voor meer informatie over Amsterdam 2013 »

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!