Back Back Nieuws

Congres- en Vergaderclassificatie past eisen vergaderhamers aan

29 januari 2015
De Congres- en Vergaderclassificatie controleert op meer dan 140 aspecten waaraan de evenementenlocaties en congrescentra moeten voldoen. Accommodaties ontvangen daarvoor een keurmerk met 1 tot 5 vergaderhamers. Vanaf 1 januari 2015 zijn tientallen eisen vernieuwd. Oude eisen zijn geschrapt of aangepast aan moderne verwachtingen van boekers en bezoekers.

Belangrijke algemene eisen zijn gebleven: bijvoorbeeld rond de betrouwbaarheid, veiligheid, staat van onderhoud, verzekering en vergunning van accommodaties. Ook veel eisen met betrekking tot zaalcapaciteiten, bereikbaarheid, bewegwijzering, comfort en zaalvoorzieningen zijn gebleven, al dan niet met iets andere formuleringen of grenswaarden.

Welke eisen zijn er dan nieuw?
Dat er laadmogelijkheden voor elektrische auto’s en mobiele apparatuur verwacht worden is logisch. De bewegwijzering van een accommodatie moet duidelijk zijn en al beginnen op het parkeerterrein. Dit ligt voor de hand. Maar boekers en bezoekers verwachten ook al zoveel mogelijk correcte informatie over een locatie te kunnen vinden op de website. Die wordt voortaan op tien punten gecontroleerd.

Andere nieuwe eisen gaan over de parkeervoorzieningen, de zaalcapaciteiten, de aantallen, hygiëne en privacy van toiletruimten, de kwaliteit van de technische assistentie. De aangesloten bedrijven worden ruim de gelegenheid gegeven om naar de nieuwe eisen aanpassingen te doen.

Zaalhoogten
Iedereen weet dat een te lage zaal problemen geeft met de zichtbaarheid en vooral de leesbaarheid van een projectie. In plaats van een zaalhoogte af te keuren worden accommodaties met lage plafonds voortaan verplicht om bij projectie de achterste rijen stoelen op een maximale afstand van het scherm te plaatsen, nl. 6 keer de zaalhoogte min 7,5 meter. Dan staan lage zalen ook niet meer zo vol, een psychologisch en soms ook warmte-technisch probleem. Bij nieuwbouw zullen zalen dan voortaan ongetwijfeld plafondhoogten krijgen van minimaal een zesde van de zaallengte plus 1,25 meter. Dit gaat namelijk uit van dezelfde leesbaarheidseisen.

Wil je alle details lezen over de vernieuwde congres- en vergaderclassificatie, kijk dan op vergaderhamer.nl.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!