Back Back Nieuws

Concertzaal Felix Meritis: Europa's oudste concertzaal weer in volle glorie

24 december 2010
De monumentale Concertzaal van Felix Meritis is onlangs grondig opgeknapt. Architectenbureau J. van Stigt tekende voor dit project. De zeven meter hoge wanden van de ovale zaal zijn tot aan de nok van het koepelvormige plafond geverfd in vier verschillende tinten. Evelyne Merkx adviseerde over het kleurgebruik. De expertise van Evelyne Merkx van bureau Merkx + Girod was uiterst welkom temeer vanwege haar werk aan de renovatie van het Amsterdamse Concertgebouw waarvan de Kleine Zaal naar model van de concertzaal van Felix Meritis is gebouwd.

Gelijkenis met oorspronkelijke kleur
Van de voorheen egaal grijze geschilderde zaal, kreeg de lambirisering een mosterd gele tint die gelijkenis vertoond met de oorspronkelijke kleur. Nuances grijs en beige op de overige wanden. Door de pilaren een licht afwijkende tint te geven, ontstaat nadrukkelijker de 18e eeuwse sfeer.

Daglicht
Ook is een geavanceerd ventilatiesysteem geïnstalleerd zodat de zaal aan de hedendaagse eisen voldoet. De voorheen permanent geblindeerde ramen zijn geopend zodat het daglicht de zaal rondom verlicht. Het geheel wordt gecomplementeerd door een fluwelen theatergordijn.

Akoestisch wonder
De Concertzaal van Felix Meritis, de oudste concertzaal van West-Europa en tot 1830 de belangrijkste muziekzaal van Amsterdam genoot een internationale reputatie en stond bekend als een akoestisch wonder. Musici als Robert en Clara Schumann, Camille Saint-Saëns, Johannes Brahms en Julius Röntgen traden er op. Het orkest van Felix Meritis gold als het beste van Nederland. De Negende symfonie van Beethoven en de Symphonie fantastique van Berlioz werden er voor het eerst gespeeld.

Mogelijkheden
De grandeur van de Concertzaal met haar rijke historie en classicistische pilasterdecoratie, is een van de pronkstukken van het pand. Hét podium bij uitstek voor concerten en muziekpresentaties. Maar ook voor andere inspirerende bijeenkomsten zoals conferenties, maatschappelijke debatten, zakelijke en feestelijke bijeenkomsten en sfeervolle diners. De zaal van ruim 300 m2, biedt plaats aan zo’n 450 personen.

Fotograaf: Rebke Klokke

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!