Back Back Nieuws

Commissaris van de Koning opent eerste Zilverstadrotonde in Schoonhoven

20 augustus 2015
Op twee rotondes in Schoonhoven worden zaterdagmiddag 5 september de eerste twee van vijf kunstwerken officieel onthuld. Commissaris van de Koning de heer J. Smit verricht de openingshandeling op de rotonde Henri Dunantplein. Hier verschijnen twee trouwringen die ineen verweven zijn. Op de rotonde Vrouwenmantel komt een kralenarmband. Beide ontwerpen zijn van edelsmid Esther van Vliet. Later dit jaar worden op de andere rotondes de kunstwerken van Jan van Nouhuys en Ruud Vos onthuld.

Uitgelezen plek
Ruim 5 jaar is een groep enthousiaste Schoonhovenaren bezig om de rotondes in Schoonhoven te verfraaien met zilverkunst. Onder leiding van Bir Muste is de Stichting Zilverstadrotondes Schoonhoven gevormd. 'De rotondes op de N210 rond Schoonhoven, vormen de uitgelezen plek voor zilveren kunstobjecten, hoewel ze natuurlijk niet van echt zilver zijn. Zo ziet iedereen direct waar Schoonhoven beroemd om is: Zilver! Na een ontwerpwedstrijd onder de leden van het Schoonhovense goud- en zilversmidsgilde St. Eloy is een vijftal ontwerpen gekozen,' vertelt Bir Muste.

'Wij zijn heel blij te kunnen vertellen dat we voldoende financiële bijdragen hebben ontvangen om dit jaar alle vijf kunstwerken op de 5 rotondes te realiseren. Alle zorgvuldige voorbereidingen zijn het waard geweest', vertelt de trotse voorzitter.

Symbolisch
De feestelijke onthulling op 5 september door de Commissaris van de Koning, start om 14.00 uur bij de trouwringen op het Henri Dunantplein. 'Deze rotonde is de toegangspoort naar de Krimpenerwaard en met de trouwringen een mooi symbool voor het nieuwe huwelijk van de kernen in de Krimpenerwaard. Blonkstaal vervaardigt en plaatst de ringen en de armband en Verstoep Bouwadvies, ook uit Schoonhoven, begeleidt de plaatsing van de kunstwerken op de rotondes.'

Later dit jaar worden ook de kunstwerken op de andere rotondes onthuld. Op 10 oktober die van Jan van Nouhuys op de rotondes Mr. Kesperstraat en Lopikerplein. Op 12 december wordt de rotondekunst van Ruud Vos onthuld op de rotonde Diamantplein. Dit alles onder de naam: Rondom Zilver.

Foto: Rob Glastra

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!