Clubspoken eerste Nederlandse platform voor spoken word talentenClubspoken eerste Nederlandse platform voor spoken word talenten
Back Back Nieuws

Clubspoken eerste Nederlandse platform voor spoken word talenten

16 juni 2017

Spoken word is bezig met een opmars in Nederland. Deze vorm van performancepoëzie is altijd aanwezig geweest in de popcultuur en nu steeds vaker te vinden in theaters en op festivals, maar ook in TV reclames. Er is daarbij ook een ware hausse aan spoken word-talent. Om dat talent een platform te geven, is vandaag Clubspoken gelanceerd. Het is het eerste agentschap voor professionele spoken word-artiesten, wat het eventbureaus en programmeurs makkelijker maakt om kwaliteit te vinden.

Initiatiefnemer Justin Samgar trekt een vergelijking tussen spoken word en comedy. 'Toen er steeds meer comedytalent opkwam, is Comedytrain opgericht om dat talent te begeleiden. Zo'n ontwikkeling maakt de spoken word-scene nu ook door. Bedrijven als Menzis, Miss Etam en ING zien in dat het een bijzonder krachtige vorm van storytelling is en passen het bijvoorbeeld toe in hun reclames. Tegelijkertijd kloppen er veel talenten aan de deur, die begeleiding kunnen gebruiken. In die twee behoeften willen we met Clubspoken voorzien.'

Clubspoken als collectief

'Na 7 jaar lang goed mijn brood te hebben verdiend als woordkunstenaar in opdracht voor commercials, campagnes en events vroeg ik me af waarom ik nog geen goede manager/agent had gevonden. En waarom hebben schrijvers een uitgever en zangers een platenlabel, maar is er nog geen agency voor spoken word artiesten?', aldus Justin. 'Als we zo'n agentschap op zouden richten, waarom zouden we het dan niet zo organiseren dat we ook echt iets van elkaar kunnen leren? Met Clubspoken kijken we dan ook hoe we samen verder kunnen komen, zowel artistiek als commercieel.' Elke storyteller en artiest van het Clubspoken collectief heeft een andere achtergrond en stijl, zodat het platform een divers aanbod kan aanbieden. 'Wat we gemeen hebben zijn ambitie, talent, discipline en een droom om het publiek nog een hele lange tijd te vermaken en ontroeren met onze teksten en optredens', stelt Justin.

Clubspoken bestaat onder meer uit zakelijk leider Justin Samgar en talent coaches Derek Otte en Babs Gons. Alle drie professionals die (naast hun vele optredens) met regelmaat op televisie, radio, in kranten en magazines verschijnen. Zij behoren dan ook tot de pioniers van de spoken word scene en willen met dit platform spoken word in Nederland naar een hoger niveau tillen.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.359 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.359 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!