Chileense mega-order voor VeldemanChileense mega-order voor Veldeman
Back Back Nieuws

Chileense mega-order voor Veldeman

02 maart 2023

Binnen enkele weken start Veldeman in Antofagasta, Chili, met de bouw van zijn grootste structuur ooit, een project in opdracht van het Chileense mijnbedrijf SQM. De op maat ontwikkelde structuur is maar liefst 60m breed, 236m lang, heeft een zijkanthoogte van 6m en wordt meteen ook de grootste semipermanente structuur van Latijns-Amerika. Het mega order heeft een waarde van 9 miljoen Euro.

Veldeman haalde het contract binnen voor de bouw van een gigantische loods voor de bulkopslag van 85.000 ton natriumcarbonaat, een grondstof die wordt gebruikt bij de productie van lithium carbonaat, de belangrijkste component in de lithiumbatterijen die wereldwijd gebruikt worden in onder andere elektrische wagens. De opdrachtgever is het internationale beursgenoteerde Sociedad Química y Minera de Chile of kortweg SQM, een van de belangrijkste producenten van lithium carbonaat ter wereld.

14.160m2 grote structuur

‘De 14.160m² grote structuur bestaat uit stalen voetspanten, aluminium dakprofielen en een bekleding van hoogkwalitatief PVC gecoat zeildoek en werd volledig op maat ontwikkeld door onze technische afdeling om te voldoen aan de Chileense normering en windbelasting. In de Atacama woestijn in het noorden van Chili waar de structuur gebouwd wordt komen sporadisch stormwinden voor tot 140 kilometer per uur’, aldus Rolf Van Moer, Manager Technical Department.

Verantwoordelijk voor volledige coördinatie

‘Naast de engineering, productie en montage is Veldeman in dit turnkey project ook verantwoordelijk voor de installatie van funderingen, keerwanden, elektriciteit, verlichting, elektrische poorten, modulaire vloer en een systeem voor het opvangen van stof. De volledige coördinatie gebeurt vanuit ons hoofdkantoor in Bree, in samenwerking met de lokale project managers van onze Chileense vestiging’, vertelt Ludo Ost, International Sales Manager.

De aluminium dakconstructie en alle zeilen werden begin februari vanuit Bree verscheept met vijftien zeecontainers. De funderingen en stalen voeten werden in Chili vervaardigd. Na de plaatsing van funderingen en een modulair vloersysteem start de bouw van de structuur zelf einde maart en dit zal een zestiental weken in beslag nemen, inclusief alle accessoires en nutsvoorzieningen. Een huzarenstukje, want door de bijzonder strenge veiligheidsregels in de mijnsector zal de opbouwtijd zo’n twee tot drie keer langer zijn dan in een gewone industriële omgeving. Zo mag er bijvoorbeeld bij een windsnelheid boven dertig kilometer per uur niet gebouwd worden.

Heel wat ervaring in mijnsector

Veldeman heeft de afgelopen jaren in Chili al heel wat ervaring opgebouwd in de mijnsector, met onder andere een vijftal structuren voor Codelco, de grootste koperproducent ter wereld. Het is mede door deze expertise dat SQM besliste om met Veldeman in zee te gaan.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!