Hoe kun je ervoor zorgen dat je samen met de dagvoorzitter-discussieleider tot een maximaal resultaat komen? Kortom: hoe professionaliseer je de bijeenkomst? Ik heb geprobeerd (mede geholpen door een blog van Jeff Hurt – waarvoor dank!) een checklist op te stellen.
Bied training aan, als je ‘amateurs’ inzet
Ik zie het natuurlijk liever niet, maar ik realiseer me dat er soms (héééél soms) goede redenen zijn om te werken met een ‘niet-professionele’ dagvoorzitter. In dat geval raad ik iedereen aan om hem/haar een korte training te laten geven door een professional.
Stel je programma met zorg samen
Vaak wordt gekozen voor een tamelijk traditionele programmaopzet. In veel gevallen is dat een prima oplossing, maar in net zo veel gevallen zijn er betere opties. Kies eens een minder voor de hand liggende opbouw van de dag of werk eens met verrassende discussievormen. Maak een veel bewustere afweging, dan je nu al gewend bent en maak daarbij vooral gebruik van de ervaring van je dagvoorzitter.
Eerder al schreef ik over verschillende discussieformats: http://www.dagvoorzitter.nl/weblog/2009/02/de-discussie-bestaat-niet/
Formuleer leerdoelen voor ieder programmaonderdeel
Een dagvoorzitter kan zijn werk beter doen, als voor ieder onderdeel van de dag helder omschreven is, wat er nu precies gecommuniceerd moet worden en aan/met wie. Omschrijf wat deelnemers aan het eind van de sessie geleerd moeten hebben en pas daar de opzet van de presentatie/discussie op aan.
Evalueer
Laat deelnemers achteraf aangeven of inhoud en aanpak van een programmaonderdeel voldeden aan de omschrijving uit het programma en de gestelde leerdoelen. Hoe vaak heb jij bij de aankondiging van een spreker al gedacht: zit ik wel in de juiste zaal? En hoe vaak heb je de zaal al verlaten met het onvoldane gevoel dat je die tijd beter had kunnen besteden?
Als je dagvoorzitters of sprekers evalueert, vraag dan naar een oordeel over zijn: kennis, inhoud, relevantie, toepasbaarheid, tempo, stijl.
Bepaal de gewenste gemiddelde score en stuur bij
Laat deelnemers cijfers geven en bepaal vooraf het gewenste gemiddelde per programma-onderdeel. Organiseer je een serie evenementen, stel je dan tot doel de gemiddeldes te laten stijgen door tussentijds te evalueren.
Met dagvoorzitters en sprekers kun je eventueel harde afspraken maken over deze evaluaties: onder een bepaalde gemiddelde score zou je korting kunnen bedingen. En je kunt een bepaling in de overeenkomst opnemen, die je het recht geeft zonder verdere verplichtingen af te zeggen, als de eerste optredens onder een vastgesteld gemiddelde scoren.
Eis maatwerk
Neem in het contract een voorwaarde op, die dagvoorzitter en sprekers verplicht stelt research te doen (en wees dan ook bereid daarvoor te betalen) en hun presentatie aan te passen aan publiek en communicatiedoel.
Het is wellicht lastig te meten (suggesties zijn welkom), maar iedereen voelt meteen als een spreker alleen maar zijn standaard praatje staat af te draaien of als een dagvoorzitter niet weet waar het over gaat.
Huur geen bekende namen, maar kwaliteit
Nog te vaak wordt gedacht dat mensen af komen op bekende namen, als dagvoorzitter of als spreker. De meesten mensen eisen echter kwaliteit en inhoud, geen dun vernislaagje.
Ik zeg overigens niet, dat er geen BN’ers zijn met kwaliteit. Ik zeg alleen dat hun bekendheid niet de primaire reden moet zijn om ze in te huren. Huur iemand zonder de juiste kwaliteit en je gemiddelde scores zullen tegen vallen.
Kijk eens op www.goededagvoorzitters.nl (of liever natuurlijk nog meteen op www.dagvoorzitter.nl).
Je vindt daar gegarandeerd professionele dagvoorzitters van uiteenlopende soort. Er zit dus altijd iemand tussen die het antwoord is op jouw vraag.
Kijk goed naar je locatie/techniek
een slechte locatie en techniek kunnen het succes van een zorgvuldig samengesteld programma volledig teniet doen. Check daarom – liefst samen met de dagvoorzitter – het licht, het geluid, de zichtlijnen, de projectie etc.
Kies de juiste zaalindeling
Standaard wordt vaak gekozen voor de theateropstelling: het publiek in brede rijen in de zaal; dagvoorzitter, sprekers en forum op het podium. Maar er zijn zo veel meer mogelijkheden, ieder met hun eigen voor- en nadelen. Welke je kiest hangt helemaal af van je programma, je doel en je publiek.
Ik ben benieuwd naar jullie opmerkingen en/of aanvullingen.