Checklist: 6 aandachtspunten voor een duurzaam evenementChecklist: 6 aandachtspunten voor een duurzaam evenement
Back Back Nieuws

Checklist: 6 aandachtspunten voor een duurzaam evenement

30 augustus 2022

Ook in de evenementenwereld neemt de discussie toe over duurzaam omgaan met de planeet en het tegengaan van waste. Steeds meer organisatoren maken duurzamere keuzes bij allerlei aspecten van hun event. En laten we eerlijk zijn… anno nu kun je het toch niet meer maken om hier niet over na te denken? Maar hoever ga je hierin als organisator? In dit artikel besteed evenementenbureau Marketing Generation (MGen) aandacht aan diverse onderdelen waarmee je de footprint van je evenement kunt verkleinen. Dat zijn er inmiddels best veel – tegenwoordig bestaat voor bijna alles een duurzamer alternatief. We zetten zes aandachtgebieden op een rijtje.

1. Energie

 Kies je voor een bestaande locatie, dan ben je afhankelijk van hoe daar de energievoorziening is geregeld en hoe ze met energie omgaan. Vragen die je kunt stellen zijn onder meer:

-      Heeft de locatie een eigen duurzame energievoorziening in de vorm van zonnepanelen, windmolen(s) of warmtepomp?

-      Werken ze met extra (brandstofslurpende) aggregaten bij piekdrukte?

-      Hoe is de afnameverhouding tussen fossiele energie en duurzame energie?

En een vraag die door de hoge energieprijzen tegenwoordig zeer relevant is: hoe goed is de locatie geïsoleerd en wat doet men verder aan energiebesparing? Veel locaties (met name hallen) berekenen hun kosten voor gas en elektra namelijk één-op-één aan je door. Ga je voor een outdoorlocatie, zoals bij een festival, weet dan dat er inmiddels veel duurzame alternatieven voor aggregaten zijn, zoals oplaadbare accu’s met veel capaciteit of zonnepanelen voor events. Hiermee wordt tegenwoordig volop ervaring opgedaan.

2. Water

Door bepaalde (technische) voorzieningen kun je het watergebruik flink beperken. Let daarom op:

-      Spoelbakken met automatisch water- en reinigingssysteem

-      Waterbesparende toiletten en douches

-      Toiletten met ‘grijs’ water of regenwater

-      Bij outdoor: spoelwatervrije toiletten (bijv. Dixi’s of composttoiletten)

-      Kranen met start/stop sensor

-      Zonneboilers voor warm water

3. Horeca

Ga je voor zo duurzaam mogelijke horeca, dan kun je de locatie en/of (hun) leveranciers bevragen op de onderstaande punten.

-      Werkt de leverancier met seizoensproducten uit de streek?

-      Werkt de leverancier met ‘eerlijke producten’?

-      Hoe duurzaam zijn de producten gefabriceerd?

-      Zijn de verpakkingen van de producten recyclebaar of herbruikbaar?

-      Hoeveel dierlijke producten gebruikt de leverancier? Vlees veroorzaakt namelijk 40% van de klimaatbelasting door voedsel van de gemiddelde Nederlander (Bron: Milieu Centraal).  

In sommige branches zijn no show percentages van tussen de 35 tot 50 procent niet ongebruikelijk. Dat maakt het erg lastig om eten en drinken in te kopen. In een van onze whitepapers geven we uitgebreide tips en adviezen over hoe je no show zoveel mogelijk kunt voorkomen. Ondanks dat toch eten over? Dan kun je besluiten om het te doneren aan organisaties als de Voedselbank of het te verdelen onder de crew. Pas echter op met bereid voedsel of aangebroken verpakkingen; wordt iemand ziek door jouw eten, dan ben jij verantwoordelijk voor de gevolgen.

4. Afval

 Belangrijke ontwikkeling bij het verminderen van afval bij events is de SUP-wetgeving (Single Use Plastic). Deze regelt onder meer dat vanaf 1 januari 2024 wegwerpbekertjes, -bakjes en -bestek verboden zijn op kantoor, bij festivals en bij evenementen. Diverse organisaties en locaties experimenteren inmiddels met herbruikbare drinkbekers en voedselverpakkingen.

Afval kun je ook zien als grondstof voor nieuwe processen en producten. Een bedrijf als Suez maakt bijvoorbeeld parkbankjes van lege ketchupflesjes. Daarom:

-      Kijk vooraf per afvalstroom van je evenement wat voor waarde het afval nog vertegenwoordigt en voor wie.

-      Bedenk vooraf hoe je de materialen kunt inzamelen, hergebruiken of recyclen.

-      Geef voor je bezoekers duidelijk aan wat waarin moet en maak het leuk. Mooi voorbeeld is het alom bekende ‘Papier hier’ van Hollebolle Gijs op De Efteling!

-      Regel goed dat de afvalverwerker het afval ook daadwerkelijk gescheiden ophaalt en verwerkt.

5. Transport

Zeker bij grotere evenementen loont het de moeite om te zoeken naar alternatieven voor auto’s, vrachtwagens en andere vervoersmiddelen op fossiele brandstoffen – voor iedereen die bij je event is betrokken.

-      Kies een locatie die dichtbij het overgrote deel van je verwachte bezoekers ligt, goed bereikbaar is met het openbaar vervoer, een goede fietsenstalling heeft en waar laadpalen zijn voor elektrische auto’s. En communiceer dat. Zo stimuleer je bezoekers om na te denken over de manier waarop ze naar je evenement komen.

-      Stimuleer bezoekers om met het openbaar vervoer te komen, bijvoorbeeld door een prijstechnisch interessante combiticket voor toegang en vervoer.

-      Werk bij voorkeur met lokale leveranciers. Op die manier hoeven er minder kilometers te worden afgelegd.

-      Haal zelf materialen op in één rit in plaats van diverse leveranciers op verschillende momenten hun zaken te laten aanleveren.

-      Laat een shuttlebusje rijden (elektrisch of op biobrandstof) om je medewerkers op te halen. Dat is niet alleen beter voor het milieu, ook scheelt het veel parkeerplekken rondom de locatie.

6. Locatie

Locaties met meerwaarde(n)

Wil je zeker weten dat je kiest voor een locatie met respect voor mens, natuur en cultuur, dan kun je eens kijken op www.locatiesmetmeerwaarde.nl. Dit is een platform voor vergader- en eventlocaties die maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Green Key

Green Key is het grootste duurzaamheidskeurmerk voor de toeristische en recreatieve branche in Nederland, zie www.greenkey.nl. Zo’n 700 Nederlandse bedrijven hebben het keurmerk, van hotels en restaurants tot dierentuinen en bungalowparken.

Green Events

Green Events is een kennisplatform voor een duurzame en sociale evenementenindustrie. Je vindt er veel goede tips en suggesties.

Meer lezen over dit onderwerp? Vraag dan het uitgebreide whitepaper aan met de 6 aandachtspunten voor een duurzaam evenement.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!