Back Back Nieuws

Casa 400; Een smeltkroes als deze vind je nergens!

11 januari 2011

Een concept dat zich sinds 1957 door alle tijdgeesten heeft weten te ontwikkelen. De provo’s, de hippies, de emancipatie, het socialisme, de verzuiling, woningnood en studentenrevoltes. Maar ook de paarse kabinetten, kraakbewegingen, jeugdwerkloosheid en de economische crisis van de jaren ’80 en die van nu. Casa 400 heeft het allemaal in stilte meegemaakt en heeft overwonnen.

Unieke geschiedenis
Eline Gerdes, verantwoordelijk voor de sales en marketing, leidt mij rond in het 520 kamers tellende woon- en horecacomplex aan de Eerste Ringdijkstraat in Amsterdam. ‘Hotel Casa 400 heeft een geweldige historie. Het concept werd in de jaren 50, de jaren van naoorlogse wederopbouw, door een groep studenten opgezet. Vier studenten doneerden elk 25 gulden voor de oprichting van Stichting Casa Academica, zodat het startkapitaal van de Stichting nog altijd voor 100 gulden in de boeken staat.’ Vanaf dat moment begon het tijdperk dat nu nog altijd bloeit, groeit en ontwikkelt. De reden voor het opzetten van Casa 400 was het grote tekort aan woningen en bovendien heerste er, door het toenemende toerisme in Amsterdam, een tekort aan hotelcapaciteit in de stad.

[afbeelding niet meer beschikbaar] 
Eline Gerdes

Studentenhuis annex hotel
Gabbe Scheltema en Nol van Zuiden ontdekten het concept van studentenhuizen die zomers een onderkomen voor toeristen bieden in Scandinavië en raakten enthousiast over deze formule. Samen met Frits Bolkestein en Ruud Klokgieters vormden zij een sterk team, dat in 1957 Stichting Casa Academica oprichtte.

In 2007, het jaar waarin de stichting 50 jaar bestond, is een begin gemaakt met het nieuwe concept van Casa 400. Het gebouw aan de James Wattstraat was sterk verouderd en het hotel moest met haar tijd mee en verhuisde 200 meter verder naar de Ringdijkstraat.

[afbeelding niet meer beschikbaar] 
Het nieuwe Casa 400, geopend in 2010 door de Burgemeester van Amsterdam

Voorheen was het doel van de stichting het huisvesten van studenten in de maanden oktober tot en met mei en diende het complex in de overige maanden als hotel voor toeristen. Inmiddels is het concept uitgebreid naar studentenhuisvesting in de maanden oktober tot en met mei, permanente hotelvoorzieningen (van oktober tot en met mei 150 kamers en van juni tot en met september 520 kamers) en bovendien biedt het onderdak aan bedrijven voor vergaderingen, seminars, evenementen en flexibele werkplekken voor freelancers. Een totaalconcept voor drie verschillende doelgroepen in een moderne en ambitieuze verpakking.

Casa 400 en Amsterdam
‘Niemand kan de link met Amsterdam ontgaan in Casa 400. De stad is alom aanwezig in de openbare ruimtes en in de hotelkamers. Zo hangt een reusachtig stadspanorama van 25 meter land in de foyer en zijn de Amsterdamse kruizen terug te zien in de kleding van het personeel en in het tapijt op de hotelkamers en de gangen,’ vertelt Eline.

[afbeelding niet meer beschikbaar] 
De stadspanorma in de lobby

Gouden Green Key, buurtbewoners, studentenkeuken en meer…
Er is zo ontzettend veel te vertellen over deze locatie en dat doet Eline dan ook… over dat het onlangs de Gouden Green Key heeft ontvangen voor alle inspanningen op het gebied van duurzaamheid (waaronder het opslaan van de kou in de winter en de warmte in de zomer ten behoeve van respectievelijk de airconditioning en het stoken). Maar ook over de enorm goede band tussen de wijkbewoners en Casa 400; zo heeft personeel van het hotel in de decembermaand erwtensoep bij alle buren gebracht. Voor de studenten is tevens aan alles gedacht; ze kunnen kosteloos inschrijven op de twee prachtige kookruimtes annex vergaderruimtes en ook mogen ze in samenspraak met het hotel eens in de zoveel tijd studentenfeesten organiseren. En de zakelijke gast komt zeer zeker niets tekort in de lichte vergaderruimtes met smart-boards, de verrukkelijke culinaire versnaperingen uit eigen keuken en de inspirerende omgeving.

Uniek in de wereld
Kortom, het is een komen en gaan van mensen in verschillende functies, met verschillende petten, van verschillende komaf en met verschillende doelen. Een smeltkroes als dit vind je nergens! Het is dan ook het enige studentenhuis / driesterrenhotel / viersterren congrescentrum ter wereld…

Er valt nog genoeg over te vertellen, maar dat doe ik graag in beeld. Bekijk de fotoreportage op Flickr.com.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.359 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.359 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!