Back Back Achter de schermen

Cardiologen, farmaceuten en complottheorieën

10 september 2006

Waar commercie en gezondheidszorg elkaar ontmoeten, moet je alert zijn…

[afbeelding niet meer beschikbaar]

Waar de pillendraaier zijn pillen verkoopt, de pacemakerproducent zijn pacemaker, vindt de journalist dat de cardioloog zijn ethische codes extra in acht dient te houden.

Ik ben dinsdag en woensdag te gast geweest bij het cardiologencongres in Barcelona, waar per dag 32 duizend bezoekers op afkwamen, ruim zesduizend bezoekers voor de beurs en 25 duizend voor de besloten congressen (waar alles om draait). Ik was uitgenodigd door ACS AV company, meereizend met eigenaar Jessica Ylstra, die voor de eerste keer met een journalist het grootste project ooit van ACS bezocht. 32 ruimtes werden in de Fira Gran Dia (een soort RAI in Barcelona) door ACS ingericht, door middel van vier kilomter lange en tien meter hoge geluidsdichte gordijnen (ik mag niet verklappen welk materiaal ze daarvoor gebruiken, want de concurrent leest ook mee… voor meer informatie kan de geïnteresseerde lezer ACS benaderen).

Het was een overdonderend groot zesdaags evenement met zo ongelooflijk veel verschillende congressen per dag over allerlei onderwerpen die met het hart te maken hadden, dat ik als journalist nieuwsgierig werd naar de geldstromen. Want wie betaalt wat? Worden de cardiologen ingevlogen en in de peperdure hotels gestopt op kosten van het ziekenhuis waar ze voor werken, of op kosten van de schatrijke organisatie van het evenement? Is het de farmaceutische industrie die dit congres met zo immens veel geld sponsort en daarmee de cardiologen van deze wereld voor een aantal dagen naar deze plek haalt, of is het toch de werkgever die de prijs betaald? Ik heb er geen antwoord op gekregen.

Laten we wel wezen, ik heb natuurlijk wel een beetje boter op mijn hoofd – slash – ik ben natuurlijk niet roomser van de paus, want ook ik werd (gratis) naar Barcelona gehaald, in mijn geval door een toeleverancier ACS, in ruil voor publiciteit. Maar kregen de cardiologen deze zelfde gratis behandeling+ van de organisatie, die waarschijnlijk enorm veel farmaceutengeld  binnenkrijgt ? En if so, kán dat dan zo maar? Ook cardiologen zijn te beïnvloeden gewone mensen. En is hun onafhankelijkheid ten opzichte van de de farmacie niet in het geding? Ik heb er geen antwoord op gekregen.

Voer voor onderzoeksjournalisten. Of trap ik nu in de valkuil van de journalistiek (met de terugblikken op 11 september in het vooruitzicht): de complottheorie?

En dat ik nou toevallig in Nijmegen woon, toevallig in het Radboud Ziekenhuis ooit eens (als stagiair fysiotherapie) aan het hoofdeinde heb meegekeken in een opengespannen borstkas tijdens een openhartoperatie op de afdeling cardiologie – waar het na ik geloof 32 doden nu wat stiller is dan toen – heeft niets met mijn bovenstaande scepsis te maken.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!