Canondagen: bijna honderd activiteiten over de Nederlandse geschiedenis Canondagen: bijna honderd activiteiten over de Nederlandse geschiedenis
Back Back Nieuws

Canondagen: bijna honderd activiteiten over de Nederlandse geschiedenis

23 april 2024

Tijdens het weekend van 25 en 26 mei organiseren musea en andere instellingen die verbonden zijn aan de Canon van Nederland bijna honderd activiteiten voor jong en oud waarbij de geschiedenis van Nederland centraal staat. De Canondagen worden georganiseerd door het netwerk van de Canon van Nederland. In dit netwerk werken musea en erfgoedinstellingen samen om de Canon van Nederland voor het voetlicht te brengen.

Zuid-Nederland

Het Thermenmuseum organiseert rondleidingen voor het hele gezin in het Romeins badhuis. Bij het Martiem Muzeeum Zeeland kun je naar een inlooprondleiding met verhalen over Anna van Gelder, de vrouw achter Michiel de Ruyter, of kun jij je kennis testen van de Nederlandse geschiedenis tijdens de Canonquiz. In het Watersnoodmuseum zijn rondleidingen voor het hele gezin en op Slot Loevestein keren Hugo de Groot en zijn vrouw Maria terug om te vertellen over zijn gevangenschap.

Oost-Nederland

In het Kröller-Müller Museum kunnen kinderen een Van Gogh-speurtocht en -bingo maken en volwassenen een expertlezing over de beroemde schilder volgen. In het Airborne Museum vertelt een ooggetuige over de Slag om Arnhem en hoe hij de oorlog als kind heeft ervaren. In het Nederlands Openluchtmuseum kun je een rondleiding volgen én een lezing bijwonen over de nieuwe tentoonstelling VOC-mentaliteit – Wat is jouw aandeel?. In het Stedelijk Museum Kampen ontdek je met een speurtocht alle bijzondere details in de unieke Schepenzaal.

West-Nederland

Bij Museum Kaap Skil op Texel ontdek je meer over de prachtige zijden jurk, afkomstig uit een zeventiende-eeuws scheepswrak. Tijdens een rondleiding in het Amsterdam Museum gaan Tom van der Molen en Lize Korpershoek dieper in op wie Aletta Jacobs was en wat zij heeft betekend voor Amsterdam. Museum Prinsenhof Delft neemt je mee langs de hoogtepunten van het museum en vertelt over belangrijke personen en gebeurtenissen uit de Delftse geschiedenis. Het Spoorwegmuseum ontvangt verschillende gastsprekers en Museum Rotterdam organiseert een wandeltour.

Noord-Nederland 

In Drenthe organiseert Museum de Proefkolonie een culinaire fietstocht door het unieke cultuurlandschap van de Koloniën van Weldadigheid. In het Hunebedcentrum duik je in het leven van de hunebedbouwer en kun je meehelpen op de boerderij anno 3000 voor Christus. Het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium toont schetsen en papieren modellen van Eisinga's Planetarium, die tot de oudste tekeningen van het Planetarium behoren. Ben je geïnteresseerd in uitvindingen, ontdekkingen en de Nederlandse geschiedenis? Dan kun je meedoen aan de Canonquiz in het Universiteitsmuseum

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!