Business meets pleasure aan de Costa Brava Business meets pleasure aan de Costa Brava
Back Back Locaties

Business meets pleasure aan de Costa Brava

02 november 2022

Afgelopen oktober zette Van der Valk de eerste stappen om zich op nieuw terrein te begeven: die van de incentive trips. Dat brengt ons naar Hotel Barcarola in San Feliu de Guixols. Initiatiefnemers Sijbrand Booij – Event Specialist bij Van der Valk International - en Arjan Lemstra en Joris Bots - a.k.a. Eventsummit - zijn tijdens deze Familiarization trip de gastheren en nemen vijftien incentive organisers op sleeptouw om Girona te profileren als geschikte businessbestemming. De ervaring was allesbehalve standaard.

 

Een Van der Valk hotel aan de Costa Brava is niet het eerste waar je aan denkt wanneer je de creatieve flow van je team wil aanwakkeren. Je denkt bij dit deel van Spanje waarschijnlijk aan uit de grond gestampte gebouwen en bij de hotels aan vergaderen in zalen. Maar de keten is al enige tijd bezig aan een ommezwaai, wat aan hun nieuwstijl hotels in Nederland goed is te zien. 

Lotsbestemming

Na een korte vlucht vanaf Rotterdam naar Girona, is de transfer naar het hotel aangenaam; de groenrijke omgeving dendert genadeloos je blikveld in – een ideale setting voor het mixen van business met pleasure. Aangekomen bij onze accommodatie geven de zacht oranje muren en klassieke dakpannen het hotel een authentiek Spaans aangezicht. 

Het introverhaal van hotelmanager Ilonka vertelt hoe Gerrit en Toos Van der Valk hier zo’n 60 jaar terug arriveerden voor een vakantie, verliefd werden op de omgeving en - alsof ze werden geleid door het lot - opeens een te koop bord zagen hangen bij een charmant vierkamerhotel, dat daarna langzaam uitgroeide tot wat het nu is: een luxe doch betaalbaar hotel met 44 kamers, 8 appartementen en ruimte voor 120 gasten - zonder opoffering van het kleinschalige gevoel. 

Een rondje smaakexplosies

Het gastronomische deel van het programma brengt ons als eerste naar de binnenstad van Girona, waar we worden overgedragen aan Girona Food Tours. Het is een mooie duik in de culturele achtergrond van de stad, zowel op culinair als op historisch vlak. De jamon-proeverij bij La Reserva wakkert de smaakpapillen flink aan en de eetlust wordt tijdens de avondwandeling die volgt nog verder opgewekt. Noemenswaardig is dat Girona city – met haar bijzondere mix van Romeinse, Moorse en Joodse sporen - opvallend schoon is en wandelen doet je realiseren dat je het Spanje van de locals aan het ervaren bent; van overvloedig toerisme is in het najaar niks te bekennen. Stadsgids Gina weet ondertussen elk detail op straat moeiteloos te koppelen aan een boeiend verhaal. 

Onze trek wordt gestild in een tweetal restaurants met een klassieke paella en het minder bekende fideua. We slenteren daarna door naar ijssalon Rocambolesc Gelateria, die in handen is van de gebroeders Roca - de echte foodies hebben geen introductie nodig. De salon doet denken aan Willy Wonka’s snoepfabriek en biedt als huisspecialiteit een tosti ijs. Hier valt maar één ding over te zeggen: Proberen! Je smaakpapillen zijn je gegarandeerd dankbaar. 

Sentiment alom

De wandeling van hotel Barcarola naar het strand duurt slechts drie minuten. Uitkijkend over de zee snap je opeens waarom kunstenaarsdorpen zich vaak bevinden langs de kust; de kliffen die de baai omsluiten tegenover de lucht van zachte pastelkleuren kunnen niet anders dan gelukstofjes vrijmaken. En je zen voelen is mooi meegenomen, want we gaan met de heren van Ondernemersreizen.nl op zoek naar onze Ikigai: Japans voor ‘een passie om voor te leven’. De verdieping leidt in de groep tot interessante gesprekken. We laten dit stukje persoonlijke ontwikkeling langzaam landen tijdens een looproute door Peratallada: een must-see middeleeuws dorp van het meest fotogenieke soort, waar we genieten van een lokale en ecologisch geteelde vermout. 

Met de visuals van het stenen dorp nog vers in het hoofd, rijden we door naar olijfolieproducent Can Solivera, waar tweedegeneratie-eigenaar Sandra vertelt over haar ouders die Nederland achterlieten om hun Spaanse olijfoliedroom achterna te gaan in een voorheen verlaten bakkershuisje. Dit kijkje in de ‘keuken’ verandert voor altijd je blik op het goudgroene goedje. Er zit veel liefde in hun product en wij zijn niet de enigen die dat tijdens de olijfolieproeverij ervaren; ze zijn namelijk de vaste leverancier van de eerder genoemde Roca broers, Sergio Herman en onze eigen Herman den Blijker. 

Middenin de olijfboomgaard staat een gedekte tafel met een zomerse lunch klaar en we laten het ons onder de Spaanse zon meer dan goed smaken. De rest van de dag vraagt om uitgebreid uitbuiken en dat maakt de sportieve activiteiten die voor de volgende dag op de planning staan zeer welkom. Met opties als beach yoga, mountainbiken, golfen en een hike langs de kliffen is er voor elk type sportieveling een passende invulling te vinden. De vier activiteiten staan representatief voor de natuur die Girona te bieden heeft en zijn perfect inzetbaar als ontspannende breaks tussen het teambuilden door. 

Customized in te vullen 

Deze kleine greep geeft al een brede kijk op de mogelijkheden voor een incentive trip via Van der Valk. De opties die Girona als bestemming biedt zijn te uitgebreid om te benoemen, maar wat met zekerheid kan worden gezegd is dat de groep opgeladen, geïnspireerd en onder de indruk terugvliegt. En dat voor een groep mensen die bij elkaar al een aardig deel van de aardbol hebben verkend. 

Tekst: Bianca Hidajat 

 

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!