Brieven Van Gogh in de schijnwerpersBrieven Van Gogh in de schijnwerpers
Back Back Nieuws

Brieven Van Gogh in de schijnwerpers

16 november 2018

Zes lantaarnpalen op het Museumplein verlichten vanaf deze week briefcitaten van Vincent van Gogh (1853-1890). Dit vormt de aftrap van de Van Gogh belicht-campagne, waarin het Van Gogh Museum de beroemde brieven van Van Gogh in de schijnwerpers zet. Bezoekers van de museumwebsite kunnen struinen door de 140-jaar oude brieven, passages markeren en deze delen op social media. Hiermee maken zij kans dat hun favoriete quote wordt geprojecteerd in Vincent van Gogh-straten door het hele land. Tot en met 17 januari 2019 verschijnt op de museumwebsite elke week een aflevering van een gloednieuwe podcast-serie, waarin bekende Nederlandse acteurs, schrijvers en muzikanten brieven van Van Gogh voorlezen en vertellen wat hen hierin raakt.

Op vangoghmuseum.nl/belicht kunnen bezoekers vanaf vandaag elke week een nieuwe aflevering van de podcastserie Van Gogh belicht: De brieven beluisteren en zich abonneren op een rss-feed. De serie - gemaakt door Radiomakers Desmet - is ook beschikbaar op iTunes, Spotify en Soundcloud. Voorlezers zijn Adriaan van Dis, Loes Luca, Kees van Kooten, Akwasi, Nazmiye Oral, Lucky Fonz III, Ellen Deckwitz, Janne Schra en Ted van Lieshout.

Highlights Expositie

Naast het beluisteren van de podcast-serie kunnen bezoekers van de website door een selectie van de brieven struinen. Zij kunnen actief aan de slag door passages te highlighten en favoriete citaten te delen op de website en sociale media. Hiermee maken zij kans onderdeel te worden van de Highlights Expositie, die de favoriete quotes van bezoekers tot 18 februari 2019 projecteert onder lantaarnpalen in 24 verschillende Van Goghstraten door het hele land. In het Van Gogh Museum vindt een programma plaats waar de podcast-voorlezers onder regie van Frank Lammers hun brief performen. Aan de hand van gesproken woord, zang en muziek worden de gasten meegenomen in het leven van Vincent van Gogh.

Relevantie

Axel Rüger (directeur Van Gogh Museum): ‘Van Gogh was niet alleen een kunstenaar, maar ook een groot briefschrijver. Er is enorm veel interesse in zijn brieven, dus wij gaan ze voor een groot publiek toegankelijk maken. Via de podcastserie, website en de campagne kan het Nederlands publiek de brieven zich echt eigen maken en Vincent nog beter leren kennen.'

 

Fotocredits: MeetVincent.com © Photoline / Carolien Sikkenk

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!