Breng ‘beweging in de zaak’ #OpPapendalBreng ‘beweging in de zaak’ #OpPapendal
Back Back Interview

Breng ‘beweging in de zaak’ #OpPapendal

01 juli 2019

‘Heldere doelstellingen, een gezamenlijke aanpak en weten wat jouw bijdrage daaraan kan zijn.’ Dat zijn belangrijke sleutels voor sportteams én zakelijke teams, zo vertelt ex-olympisch volleyballer Bas van de Goor. Bas verruilde ‘de korte broek’ voor ‘de lange broek met stropdas’. Hij is één van de bevlogen sprekers bij sportcentrum Papendal en vertelt over onder meer de paralellen tussen topsport en topteams in organisaties.

Wanneer win je?

Wat is dat precies, winnen als team? Dat is niet altijd het verslaan van de directe concurrentie, zoals bij sporters. Ook het winnen van klanten en/of investeerders kan een doel zijn. Of: het samen zorgen voor meetbare prestaties in de zorg of hulpverlening (waarbij dan je cliënten aan gezondheid ‘winnen’). Maar wat een team ook doet: topteams werken wel altijd aan een gezamenlijke missie met één of meerdere heldere doelen.

De som der delen

De term ‘synergie’ is in organisaties steeds populairder geworden. Logisch ook, want échte topteams hebben die synergie. Het betekent immers: de meeropbrengst die ontstaat als delen samengaan ten opzichte van de som der delen. Ex-volleyballer Bas van Goor kent dat als ex-topsporter ook. Bas: ‘Soms kan een situatie van je team even wat uit het evenwicht raken. Als bijvoorbeeld een speler de bal niet goed aflevert, en de volgende speler handelt zo dat er wél een perfecte kans ontstaat, dan heb je ‘flow’ als team.’

Blind vertrouwen

‘Binnen elk topteam zijn de spelers bijzonder goed op elkaar ingespeeld’, weet Bas. Letterlijk én figuurlijk. Een functionele, professionele klik is een ‘must’ volgens Bas van de Goor. Dat merkte hij ook 8 jaar lang als middenaanvaller in het Oranjeteam. ‘Als ze mij en Peter Blangé, de spelverdeler, om drie uur ’s nachts wakker hadden gemaakt en ons meteen een blinddoek om hadden gedaan, hadden we elkaar nog zo gevonden.’

Bekijk hier de video van Bas van de Goor over teamspirit, persoonlijke kracht en gezamenlijke missies. Bas is één van de vele oud-topsporters en bevlogen sprekers die je zakelijke meeting een grote boost kan geven met een presentatie en/of clinic #OpPapendal. Je kan op deze uitgebreide toplocatie terecht voor al je meetings & events.

Wat doe jij?

En, zo weet de ervaren sporter, minstens zo belangrijk is dat elk teamlid weet hoe hij of zij een bijdrage aan die teamprestatie levert. Wat zijn de precieze rollen dan en waarom? Is iedereen opgesteld op de juist plek, wie is de juiste spelverdeler en aanvoerder, wie geeft de bal aan, wie scoort? Van een topteam weet elke speler: wat is mijn kracht, rol, wat is mijn positie in het team?

#OpPapendal: dé place to be voor je meeting of event

Doen waar je goed in bent

De ex-volleyballer is inmiddels al jaren geen topsporter meer, maar doet wél nog steeds waar hij goed in is. In eerste instantie leek een natuurlijke doorstroom van topsporter naar ‘volleybalmanager’ logisch, met onder meer de verantwoordelijkheid voor de teamsamenstelling. Maar dat liep anders. Bas van de Goor, die zelf als sporter diabetes type 1 kreeg, ontwikkelde een nieuwe missie. ‘Ik vroeg me af: wat kan ik goed en wat wil ik? Ik liep al langer met het idee rond om iets te doen met sport voor mensen met diabetes.’ Tijdens een studiereis naar China ontmoette hij toevallig zijn huidige collega, met wie hij de Bas van de Goor Foundation oprichtte. Deze foundation ondersteunt mensen met diabetes bij het verbeteren van de kwaliteit van leven van mensen met diabetes door middel van sport en beweging. Inmiddels is de Bas van de Goor Foundation een begrip, erkend als ‘goed onderbouwde leefstijlinterventie’ en opgenomen in de landelijke interventie database gezond en actief leven.

De dynamiek van succes voor jouw meeting of event

Laat ook jouw meeting of event leiden door de dynamiek van succes. Hoe? Verbaas je over de uitgebreide mogelijkheden

Door > Anne Marie Voskamp

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!