Bouwers voltooien dak AviodomeBouwers voltooien dak Aviodome
Back Back Locaties

Bouwers voltooien dak Aviodome

13 juli 2018

De herbouw van het Aviodome is een nieuwe fase ingegaan nu de iconische koepel wind- en waterdicht is. De eerste circulaire evenementenlocatie van Nederland is daarmee een stap dichterbij.

Deze week legde bouwer APR Projects de laatste hand aan de coating van de bijna 23 meter hoge koepel. Daarmee ligt de bouw precies op schema. De locatie wordt begin november in gebruik genomen.

Zon en wind als uitdaging

Het herbouwen van de dome is in veel opzichten een uitdaging. Naast dat de originele bouwtekeningen ontbraken, moesten alle knooppunten van de 1.105 panelen van de koepel opnieuw gemaakt worden. Ook hebben weersomstandigheden een grote grote impact op de herbouw. Zo zetten de aluminium panelen van de koepel onder invloed van de zon uit, om even later weer in te krimpen. En een koepel met een vrije overspanning van bijna 60 meter en een gewicht van ruim 70.000 kilo die aan een hijskraan hangt, vangt volop wind. ‘Het spannende aan zo’n circulair project is dat niemand je kan vertellen hoe je daarmee om moet gaan. Je zoekt ter plekke naar oplossingen, zoals een flexibele pvc-coating voor de naden of het spannen van kabels om de koepel te stabiliseren’, vertelt Gerhard van Rijswijk van APR Projects.

Eyecatcher in Amsterdam-West

Het Aviodome komt te liggen in Amsterdam-West, aan de snelweg A5. In het Aviodome bevindt zich straks een grote plenaire zaal die ruimte biedt aan groepen tot 1.000 personen. Verder worden er 16 subzalen en moderne horecafaciliteiten gerealiseerd. De locatie heeft een vloeroppervlak van 5.000 m2 en is geschikt voor onder meer beurzen en congressen.

Schoolvoorbeeld van circulair bouwen

De herbouw van het voormalige luchtvaartmuseum is een schoolvoorbeeld van circulair bouwen. De koepel zelf werd in 2003 van de sloop gered en krijgt nu een tweede leven. Maar ook bijvoorbeeld de betonvloer (75% gerecycled granulaat), de kozijnen (uit een voormalig kantoor van de Belastingdienst) en de stoelen (gemaakt van oude koelkasten met behulp van een 3D-printer) zijn een slim staaltje hergebruik.

Hergebruik geeft eventlocatie karakter

‘Slimmer omgaan met grondstoffen, afval- en reststromen; dat is voor ons een speerpunt’, vertelt Timo Kruft, de initiatiefnemer achter de herbouw van het Aviodome. ‘We deden dat al lang voordat het hip was en niet alleen omdat het beter is voor het milieu. Wij zijn ervan overtuigd dat bestaande materialen een locatie sfeer en karakter geven. Het verhaal van een circulaire locatie is gewoon sterker.’

Inzet op energiebesparing

Om te zorgen dat bezoekers van de dome straks comfortabel kunnen genieten van een congres of evenement, krijgt de koepel wel een upgrade met nieuwe duurzaamheidstechnieken. Geen gasaansluiting, maar een warmte-koudeopslaginstallatie die in de winter warmte uit de bodem haalt om de koepel op te verwarmen, in de zomer blijft het door het omgekeerde principe lekker koel binnen. Hoogwaardige isolatie van de glaspui, slimme klimaattechniek en zonnepanelen die de warmte-koudeopslaginstallatie aansturen maken van het Aviodome een locatie met een zeer lage CO2-foodprint. Daarmee is het een visitekaartje voor bedrijventerrein Sloterdijk, dat als het aan de gemeente Amsterdam ligt straks aan de hand van nieuwe, innovatieve bedrijven een leidende rol gaat spelen in de energietransitie en de overgang naar een circulaire economie.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!