Back Back Nieuws

Boekpresentatie Festivalbeleving

05 oktober 2012
Harry van Vliet, lector Crossmedia Business bij Hogeschool Utrecht, presenteerde op woensdag  3 oktober zijn publicatie Festivalbeleving. Aansluitend ging hij in debat met onder andere Willemien van Aalst (Nederlands Film Festival) en Xavier Vandamme (Festival Oude Muziek), onder leiding van Lex Bohlmeijer (NCRV).

Beleving van de bezoeker
Er zijn steeds meer festivals en andere publieksevenementen in Nederland.  Eén van de cruciale factoren voor het slagen van een festival is inspelen op de motivatie en de beleving van bezoekers. De onderzoekers van het Crossmedialab hebben hier uitgebreid onderzoek naar gedaan. De resultaten zijn gebundeld in het boek ‘Festivalbeleving’. Het boek is een mix van theoretische reflectie en praktische informatie. Alle componenten die van belang zijn bij de organisatie van een festival zijn in kaart gebracht.

Druk op festivalorganisaties
Het boek bekijkt festivalorganisatie vanuit het perspectief van de bezoekers. En dat is uniek. Willemien van Aalst: ‘Er is nog weinig onderzoek gedaan in deze sector. De organisatoren van festivals doen veel op intuïtie, op basis van eerdere ervaringen’. De druk op festivalorganisaties is groot, zeker nu de financiële middelen steeds beperkter worden. Het boek geeft goede inzichten. Van Aalst wil bijvoorbeeld graag antwoord op vragen als ‘hoe beleven bezoekers een festival, welke behoefte hebben ze?’ en ‘hoe bereiken we potentiële nieuwe bezoekers? Xavier Vandamme: ‘Het onderzoek van het Crossmedialab is een goede poging om het complexe proces van festivalorganisatie te ontrafelen’. Bij een festival spelen meerdere elementen een rol. Het is de kunst deze te mengen, om er iets moois van te maken.

Media
Festivals zouden zelf ook veel meer het voortouw kunnen nemen in het sturen van het Facebook- en Twittergebruik. Het strategisch inzetten van de juiste media op het juiste moment is de belangrijkste les die uit het onderzoek kan worden getrokken.

Boek en dummie
Het boek Festivalbeleving is te verkrijgen via het lectoraat Crossmedia Business. Binnenkort is er een dummie-versie te downloaden via festivalbeleving.hu.nl.

Foto: Jan Willem Groen

Op de foto staan: 
- Bovenste rij: Karen Bosch, Jelke de Boer, Johan Moerman, Rogier Brussee, Harry van Vliet
- Onderste rij: Charlotte van Nus, Michiel Rovers, Willemien van Aalst (midden), Xavier Vandamme, Karoline Wiegerink (rechts)

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!