Boeken bekende sprekers en BN’ers kan transparanter Boeken bekende sprekers en BN’ers kan transparanter
Back Back Nieuws

Boeken bekende sprekers en BN’ers kan transparanter

05 april 2023

Hoewel de meeste prijzen voor het boeken van artiesten en bekende Nederlanders vast staan, moeten klanten vaak het dubbele of driedubbele betalen. Vooral voor sprekers en dagvoorzitters worden soms bizarre tarieven gevraagd en duurt het boeken soms veel te lang. Daarom zouden dit soort platforms transparant moeten zijn over hun tarieven en sneller moeten werken.

Zonder tussenpersoon

Daarvoor pleit Robert Doornbos, bekend als Formule 1 coureur en tv-analist en veelgevraagd spreker. Om meer transparantie, snelheid en automatisering te brengen op de artiesten- en sprekersmarkt is hij onlangs partner geworden bij online boekingsplatform ShowBird, een soort Airbnb voor de entertainmentbranche. Op dat platform staan de tarieven van zo’n 10.000 artiesten, BN’ers en sprekers duidelijk aangegeven en kunnen klanten direct, zonder tussenpersonen, een artiest, band, spreker of andere live-act boeken en betalen. 

Transparantie op nummer een

Doornbos geeft al ruim tien jaar lezingen en slaat daarbij een brug tussen bedrijfsleven en autosport. ‘Toen ik na afloop van een lezing aan een klant vroeg of hij het nog een keer wilde doen zei hij: ja, maar je bent zo duur geworden. Toen bleek mijn tarief drie keer verhoogd. Ik denk dat clubjes die dat doen geen bestaansrecht hebben. Platforms waar je mij kunt inhuren moeten transparantie op nummer één zetten. Bij ShowBird is dat duidelijk: je drukt op een knop en ziet wat iemand kost.’ Hij ziet het platform niet als een concurrent, maar als een voorbeeld voor andere boekingsbureaus. ‘De vijver is groot genoeg. Andere platforms of bureaus hoeven hier niet door om te vallen’, aldus Doornbos. 

Een duidelijke verandering

Met de oprichting van ShowBird in 2017 wilde CEO en oprichter Hassan Tagi een eind maken aan de wirwar van bureaus en tussenpersonen. Daarmee veroorzaakte hij een aardverschuiving in de showbizzmarkt. Het platform groeit snel en verwacht dit jaar 75.000 aanvragen te krijgen. Volgens Tagi moet er een eind komen aan de uitwassen in de business. Eind vorig jaar sloot bekend tv-presentator Wilfred Genee zich om dezelfde reden aan bij Showbird

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!