Back Back Interview

Bob Kuijper: ‘Top-down leidinggeven kan echt niet meer’

19 juni 2013

Waar halen je branchegenoten hun inspiratie vandaan? Wat is hun droom? En in wiens schoenen zouden ze graag een dagje willen staan? In Event Personality leer je je branchegenoten pas echt kennen. Dit keer maak je kennis met Bob Kuijper van Students 4 Events.

Wie is Bob Kuijper?
Bob is van 1979, vrijgezel en woonachtig in Amsterdam.

Wat is typisch ‘Bob Kuijper’?
Ik ben denken, durven, doen en snel schakelen. Ontzettend ongeduldig ook, maar ik heb geleerd dat voor mezelf te houden. Volgens mijn collega’s ben ik een motivator doordat ik mensen vertrouwen geef en rust uitstraal. Toen ik voor mezelf begon, begreep ik al snel dat er legio mensen zijn die dingen veel beter kunnen dan ik. Ik heb daar geen moeite mee, integendeel zelfs, ik vind het alleen maar mooi als mensen zichzelf bewijzen.

Beroep en bedrijf?
Students 4 Events is een horeca-uitzendbureau voor evenementen. We zijn in 2007 gestart en werken inmiddels voor locaties, cateraars en bureaus. We zetten voornamelijk horecamedewerkers in, maar ook hostesses en mensen voor promotiewerkzaamheden tijdens evenementen. Tegenwoordig maken we deel uit van studentenuitzendbureau SuperStaff, waarbij Students 4 Events in feite de specialist is als het gaat om de evenementenbranche. Deze samenwerking zorgt voor continuïteit, zowel voor ons als voor onze uitzendkrachten en opdrachtgevers. De focus van Students 4 Events ligt expliciet op de evenementenbranche, dat is waar we goed in zijn. We geven onze uitzendkrachten gerichte hospitalitytrainingen en stellen rondom onze opdrachtgevers vaste pools samen. Dat is voor alle partijen prettig: de uitzendkracht weet waar hij terechtkomt en bouwt een band op met de opdrachtgever en de opdrachtgever is minder tijd kwijt aan inwerken.

Waarom deze branche?
Eigenlijk ben ik er tijdens mijn studententijd al ingerold. Toen had ik een studentenchauffeursdienst, maar al snel had ik in de gaten dat er in de catering veel meer mensen rondliepen. Daar ben ik me in gaan verdiepen en zo zijn we dat langzaam op gaan bouwen.

Mooiste evenement waaraan je hebt meegewerkt?
Daar hoef ik geen seconde over na te denken: de Olympische Spelen in Londen. We werkten samen met een bureau uit Londen en hebben ruim 250 mensen geleverd. Het was ontzettend hectisch, die mensen van het bureau uit Londen wisten het af en toe ook niet meer. Die Spelen waren zo groot, onvoorstelbaar. Maar we hebben het wel gedaan, het was echt een fantastische ervaring, zowel voor ons als voor onze uitzendkrachten.

Mooiste evenement dat je hebt bijgewoond?
Als 16-jarig jongetje ben ik naar de Mystery Tour van Michael Jackson geweest. Mijn vader had kaarten geregeld en ik ging samen met mijn broer. Het was mijn eerste grote concert en het heeft een onuitwisbare indruk op me gemaakt. Ik heb nog steeds niets gezien dat aan dat concert kan tippen.

Wat inspireert jou?
Jonge ondernemers die hun onderneming op hun eigen manier opbouwen en laten groeien door mensen te inspireren. Daar kijk ik goed naar, ik ben altijd benieuwd naar hoe ze dat doen. Top-down leidinggeven kan echt niet meer, het gaat erom dat je je medewerkers inspireert. Ik heb zelf Small Business gestudeerd en daar een groepje vrienden aan overgehouden. We zijn allemaal ondernemer geworden, heel leuk. Het ondernemen van nu is sneller en dynamischer; je hoeft je mensen echt niet meer te vertellen hoe ze iets moeten doen, hoor. Ondernemers die dat goed kunnen, inspireren mij. Ja, ook concurrenten, waarom niet? Het gaat om een bepaalde energie.

Waar droom je nog van?
Met Students 4 Events zijn we momenteel actief in de Randstad en in Noord-Brabant, maar ik droom ervan over vijf jaar een van de belangrijke landelijke partijen te zijn. Daar zijn we inderdaad al mee bezig, ja.

Hoe ziet de branche er over vijf jaar uit?
De markt wordt steeds transparanter, dat zie je nu al gebeuren. Er verdwijnen steeds meer schakels en transparantie wordt echt het sleutelwoord. Wat dat betreft denk ik dat open calculaties ook steeds normaler zullen worden. Kijk maar naar verzekeringsmarkt: mensen accepteren het niet meer als ze niet weten wat jij eraan verdient.

Stel: je mag een dag in iemands schoenen staan… Wie kies je en wat doe je die dag?
Het is misschien nogal een cliché, maar ik kies voor Richard Branson. Ik zou gaan praten met zijn beste managers, maar ook met zijn secretaresse – gewoon om te kijken hoe hij dat allemaal voor elkaar heeft. En ik wil weten waar het wat minder goed gaat, vooral om te leren hoe hij dat dan weer ombuigt. En aan het einde van de dag wil ik natuurlijk naar zijn privé-eiland.

Wat was je grootste blunder?
Tijdens mijn studententijd had ik dat bedrijf in chauffeursdiensten. Op een ochtend moest ik de bestuursvoorzitter van de Volkswagengroep naar Schiphol brengen, maar de avond ervoor was het laat geworden. Ik kwam daardoor te laat aan en was nogal gestrest. Door al dat paniekerige gedoe zette ik de man op de verkeerde plaats af, tussen de KLM’s en de Lufthansa’s. Maar hij vloog met een privévliegtuig, dus hij moest op een heel andere locatie op Schiphol zijn. Nee, hij vond het niet leuk. Gelukkig is het uiteindelijk wel goed gekomen.

Dit weet of verwacht bijna niemand van mij…
Daar heb ik eigenlijk geen antwoord op. Ik ben zo’n open boek.

Welke wijsheid wil je graag met je branchegenoten delen?
Dat is er eentje die ik van mijn vader heb geleerd: als je niet kunt delen, kun je ook niet vermenigvuldigen. Je moet het samen doen en elkaar daarin de ruimte geven. Dat is niet alleen veel leuker, het motiveert ook veel meer. Het gaat er toch uiteindelijk om dat je samen iets moois neerzet? Daarom moet je elkaar niet op tarieven uit willen melken of elkaar afvallen als er een keer iets mis gaat. Het gaat erom dat je er samen constructief mee omgaat, dat je elkaar de ruimte en het vertrouwen geeft het op te lossen.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!