BlueCity organiseert SYMBIOSIS FestivalBlueCity organiseert SYMBIOSIS Festival
Back Back Nieuws

BlueCity organiseert SYMBIOSIS Festival

27 oktober 2021

De mensheid staat aan het begin van de vierde industriële revolutie waarin we moeten gaan samenwerken met de natuur in plaats van tegen haar te werken. Met SYMBIOSIS Festival op vrijdag 19 november opent BlueCity samen met de pioniers uit het Lab, zogenaamd bioniers, haar deuren voor ontwerpers, wetenschappers en nieuwsgierige bezoekers. Vanuit verschillende disciplines werken de bioniers aan diverse klimaat- en mensvriendelijke oplossingen om vervuilende materialen zoals beton, textielverf en plastic te kunnen vervangen. 

Werkplek voor pioniers

In november 2020 middenin COVID-19 opende BlueCity in Rotterdam het eerste circulaire gebouwde biolab in Europa. BlueCity Lab is gevestigd in de oude kleedkamers van het voormalige tropische zwembad Tropicana, en bestaat uit een drie laboratoria en een werkplaats. Door deze unieke combinatie kunnen materialen vanuit de cel worden opgekweekt en vervolgens worden verwerkt tot een eindproduct. Verschillende ontwerpers, wetenschappers en ondernemers werken aan hun producten en processen om tot nieuwe, natuurlijke materialen te komen die niet schadelijk zijn voor de mens en planeet. Denk aan leer van mango, tomaat of schimmels, natuurlijke vervangers voor plastic en bouwmateriaal en textielverf van schimmels  De beste voorbeelden van het afgelopen jaar van de bioniers uit het BlueCity Lab worden gepresenteerd op het SYMBIOSIS Festival. 

Levend netwerk SYMBIOSIS Festival 2021

Tijdens de eerste offline editie van het SYMBIOSIS Festival, komt op vrijdag 19 november van 14.30 tot 20.00 uur de gemeenschap van bioniers, ondernemers en partners rond het Lab samen. BlueCity zet samen met de bioniers alles wat er in het BlueCity Lab gebeurt in de spotlights. De experimenten en ontdekkingen van het afgelopen jaar worden gedeeld met studenten, investeerders, wetenschappers, designers en nieuwsgierige bezoekers. Er is een veelzijdig programma van talks, tours, workshops, verdiepingssessies tot een netwerkmarkt en een tentoonstelling van materialen en grondstoffen van de toekomst in de voormalige wildwaterbaan.

Het SYMBIOSIS Festival wordt afgesloten met een adembenemend avondprogramma. Als de zon onder gaat, en het donker wordt, zoekt harpiste Doriene Marselje samen met haar broer Wouter Marselje en Wouter van Iperen de symbiose op tussen muziek en licht. Het publiek wordt niet alleen muzikaal, maar ook visueel meegenomen. Wouter en Wilco hebben een interactieve lichtinstallatie en unieke software ontworpen en gebouwd om de harp met de installatie te laten communiceren. Hierdoor is de muziek niet alleen te horen, maar ook te zien. 

Moderator van het festival is Yophi Ignacia. Yophi is een modeontwerper uit Rotterdam, gespecialiseerd in ontwerp, onderzoek en advieswerk op het gebied van duurzaamheid. Tickets voor het SYMBIOSIS Festival zijn vanaf vandaag te bestellen via de website van BlueCity.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!