Back Back Nieuws

Bijzondere ontmoeting drie jeugdvriendinnen van Anne Frank bij ANNE

13 juni 2014
Het was donderdag 12 juni, 85 jaar geleden dat Anne Frank werd geboren. Speciaal voor die gelegenheid nodigden producent Imagine Nation en het Anne Frank Fonds haar jeugdvriendinnen Hanneli Pick-Goslar, Jacqueline van Maarsen en klasgenoot Nanette Konig-Blitz uit om vanavond stil te staan bij Anne’s geboortedag in Theater Amsterdam. Ook woonden twee vriendinnen van Margot Frank de voorstelling bij. Kinderen tussen de 12 en 16 jaar konden de jeugdvriendinnen, voorafgaand aan ANNE, vragen stellen over hun vriendschap en band met Anne Frank.

Jessica Durlacher (scriptschrijver ANNE) las een passage voor en Robin de Levita (producent Imagine Nation) beantwoordde vragen over de productie ANNE. Na afloop van de voorstelling ontvangen alle kinderen tot en met zestien jaar het geruite dagboek cadeau. Anne kreeg immers op haar dertiende verjaardag haar dagboek. Nathan Roos (scholier, 11 jaar): ‘Ik vind het heel mooi dat ik, door de vriendinnen van Anne Frank en de voorstelling meer te weten ben gekomen over Anne. Mijn oma heeft concentratiekamp Bergen-Belsen overleefd dus het is voor mij extra bijzonder dat ik er vanavond bij ben.’

Verrassing
Actrices Sjoukje Hoogma (Hanneli) en Liliana de Vries (Jacqueline) waren blij verrast dat ze Hanneli Pick-Goslar en Jacqueline van Maarsen mochten ontmoeten voor de voorstelling. ‘Liliana de Vries: ‘Het voelde een beetje gek om Anne’s jeugdvriendinnen in het echt te ontmoeten, maar we voelen ons zeer vereerd dat ze er juist vandaag bij zijn. Ik ben benieuwd wat ze ervan vinden.’

Scholenproject in samenwerking met het Joods Historisch Museum (JHM)
Vanaf het nieuwe schooljaar is er lesmateriaal beschikbaar voor de onder- en bovenbouw van het voortgezet onderwijs. De producenten van ANNE en het JHM hopen daarmee de scholieren zo goed mogelijk voor te bereiden op de theatervoorstelling ANNE en het verhaal  van Anne Frank in een breder joods/historisch perspectief te plaatsen. Naast digitale lespakketten, komt er een speciaal programma dat in het theater en in het JHM gevolgd kan worden.

Samenwerking UNICEF
Theater Amsterdam, het Anne Frank Fonds Basel en UNICEF Nederland werken samen om aandacht te vragen voor het belang van geboorteregistratie. Een geboortebewijs is van fundamenteel belang voor gelijke kansen van een kind en daarmee de sleutel voor ontwikkeling. Bij aankoop van een ticket voor de theatervoorstelling ANNE kunnen bezoekers een extra bijdrage geven. Elke euro die wordt gedoneerd, gaat naar UNICEF en helpt een kind aan een geboortebewijs.

Foto: (v.l.n.r.) Sjoukje Hoogma, Hanneli Pick-Goslar, Jacqueline van Maarsen, Liliana de Vries
Credit: Mischa Schoemaker

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!