Back Back Nieuws

Bijna 60.000 bezoekers vieren vrijheid op Malieveld

06 mei 2015
De achtste editie van het Bevrijdingsfestival Den Haag heeft op het Malieveld bijna 60.000 bezoekers getrokken, een absoluut record voor het nog jonge festival. Zeker gezien het natte en stormachtige begin van de dag is het aantal bezoekers een bevestiging van de waarde van het evenement. Vorig jaar werden bij de entree 55.500 bezoekers geteld. Dit jaar passeerden exact 59.780 mensen de ingangspoortjes van het festival op het Malieveld. In het Wijkpark Transvaal en Theater De Vaillant trok het festival tegelijkertijd nog eens een kleine 4.000 bezoekers. De acts die het meeste publiek trokken waren Typhoon, Kensington en Jett Rebel op het Malieveld en Hind en La Fiesta in het Wijkpark.

Plein van de Vrijheid, Vfonds Busplatform en lezingen
Het Bevrijdingsfestival Den Haag wil nadrukkelijk meer zijn dan alleen een popfestival, en dat was goed te zien op het Malieveld. Een belangrijk onderdeel was het Plein van de Vrijheid, dat dit jaar groter was dan ooit tevoren, met organisaties als Terre des Hommes (namens wie de groep 3JS optrad op het festival), Stichting Vluchteling, Amnesty International, ProDemos, De Haagse Hogelschool, Rode Kruis, Humanity House, Unicef en het Veteraneninstituut. Ook in de stadsbussen die de hele dag vertrokken vanaf het Vfonds Busplatform op het Malieveld stond de hele dag de inhoudelijke boodschap van 5 mei centraal. Daar waren onder meer lezingen over het Vredespaleis (door oud-minister Joris Voorhoeve) en het Indisch Verzet in Den Haag tijdens de Tweede Wereldoorlog, een bijdrage van oorlogsverslaggever Jan Eikelboom en een Vrijheidsdebat met Haagse politici en jongeren en een Vrijheidscollege door Petra Stienen. Verder traden in de bussen verschillende schrijvers, rappers en stand-up comedians op.

In het Wijkpark Transvaal werd een festival gehouden met Turkse, Hindoestaanse, Afrikaanse, Nederlandse en Marokkaanse artiesten. Ook hier was de sfeer de hele dag druk en gezellig. In Theater De Vaillant waren lezingen, een expositie en klezmer- en gypsiemuziek.

Organisatie
Het Bevrijdingsfestival Den Haag werd georganiseerd door de R.G. Ruijs Stichting in nauwe samenwerking met de gemeente Den Haag, Nationaal Comité 4 en 5 mei, Festivents en AT Events. Met dank aan Gemeente Den Haag, Fonds 1818, Jupiler, Hilton The Hague, Dunea, Sena, De Haagse Hogeschool, Cremers, vfonds, BankGiro Loterij, Postcode Loterij en Lotto.

Foto: Bevrijdingsfestival Den Haag op het Malieveld.
Fotograaf: Richard Mulder

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!