Back Back Nieuws

Bidbook Eindhoven voor iCapital Award online

26 januari 2016
Eindhoven weet 8 april of zij zich in 2016 de Europese hoofdstad van innovatie mag noemen. Eindhoven is, net als de andere 8 finalisten (waaronder Berlijn, Milaan en Parijs), geselecteerd voor de finaleronde van de Europese wedstrijd met haar bidbook ‘Enlightening Tomorrow’s Society’. Op maandag 25 januari vinden de persoonlijke presentaties plaats voor de jury van de European Capital of Innovation Award (iCapital) in Brussel.

De wedstrijd is een initiatief van de Europese Commissie om de innovatiekracht van steden te stimuleren. Voor de eerste plaats is er, naast de platformfunctie om uit te dragen wat de innovatieve steden te bieden hebben, een geldprijs van €950.000 gereserveerd. De tweede en derde plaats ontvangen respectievelijk €100.000 en €50.000.

Enlightening Tomorrow’s Society
Via de aanmelding in de vorm van een bidbook (een publicatie die het innovatieve profiel beschrijft en concretiseert) hebben diverse Europese steden gepoogd de jury te overtuigen. Eindhoven gaat in haar bidbook ‘Enlightening Tomorrow’s Society’ in op de vernieuwende ontwikkeling rondom de Roadmap Stedelijke Verlichting 2030. De lichtstad van vroeger is gevormd door de mensen. Nu geeft Eindhoven de stad van morgen opnieuw gestalte door mensen aan het roer te zetten van hun eigen leven, waaronder met het thema licht. Mensen maken weer dingen, net als vroeger. De realisatie van een ‘slim’ lichtgrid staat in het bidbook centraal; een lichtnetwerk dat open innovatie mogelijk maakt en de kwaliteit van leven verbetert, in co-creatie met inwoners, een consortium uit het bedrijfsleven, kennisinstellingen en de gemeente. De Eindhovense inzending blijkt een finalekaart waard.

iCapital 2016
Na een succesvolle eerste editie in 2014, met Barcelona als winnaar, krijgt de iCapital Award in 2016 een vervolg. De wedstrijd stimuleert de ontwikkeling van het innovatie ecosysteem in steden waarbij burgers, overheden en maatschappelijke organisaties, kennisinstellingen en bedrijfsleven samenwerken aan een betere kwaliteit van leven voor de inwoners van hun stad. Naast een beoordeling op de 5 i’s (innovative, inspiring, interactive, integrated and impactful city) kijkt de jury vooral naar de wijze waarin inwoners worden betrokken bij innovatie in de stad. De winnaars vormen een best practice en voorbeeld voor stedelijke innovatie in heel Europa.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!