Beurzen en congressen in 2021: 70% verplaatst, 12% stoptBeurzen en congressen in 2021: 70% verplaatst, 12% stopt
Back Back Nieuws

Beurzen en congressen in 2021: 70% verplaatst, 12% stopt

26 maart 2021

Onderzoeksbureau Respons voerde in samenwerking met branchevereniging CLC-VECTA een quickscan uit onder organisatoren van beurzen en congressen: 70% van hen verwacht dat hun evenement in 2021 wordt verplaatst of dat is al gebeurd. Het grootste deel van de events vindt later dit jaar plaats, maar een deel ook pas in 2022. Verontrustend is dat 12% aan geeft te stoppen, vooral organisatoren van één evenement.

Topjaar werd drama

‘2020 zou een topjaar worden voor de (zakelijke) evenementenbranche. Maar het werd een drama, de gehele sector zit feitelijk al een jaar in lockdown’, aldus Riemer Rijpkema, directeur CLC-VECTA. ‘De quickscan geeft belangrijke inzichten over de verwachtingen van organisatoren van beurzen en congressen ten aanzien van het daadwerkelijk plaatsvinden van hun evenementen. Maar ook in verwachte geldstromen, bezoekers, leveranciers en hoe er tegen corona maatregelen wordt aangekeken.’

Lager aantal beursbezoekers verwacht 

Uit de quickscan blijkt ook dat maar liefst 65% van de organisatoren verwacht dat het aantal beursbezoekers lager zal liggen dan in de laatste pre-corona editie. Voor congressen is dat ongeveer de helft. Omdat congressen en beurzen veelal afhankelijk zijn van internationale deelnemers of bezoekers, zal, zolang er reisbeperkingen gelden, het aantal deelnemers beperkt zijn. De ontwikkeling in de bestrijding van het virus in de rest van de wereld is daarmee mede bepalend voor het herstel van de sector.

Enorme veerkracht

Duidelijk is wel dat er onrust is onder organisatoren, de sector heeft enorme klappen gehad en het einde is nog niet in zicht. Uit de quickscan blijkt dat 2021 niet het jaar wordt dat de sector broodnodig heeft en waarop men hoopt. Maar de sector beschikt over een enorme veerkracht, want ook als evenementen in 2021 niet doorgaat, denkt 90% dat ze in de loop van 2022 toch weer organiseren.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!