Back Back Nieuws

Beurs van Berlage bestaat 110 jaar

29 mei 2013
Beurs van Berlage, oorspronkelijk de Koopmansbeurs, gevestigd in het hart van het centrum van Amsterdam vierde 27 mei 2013 haar 110 jarig jubileum. Het gebouw werd ontworpen door Hendrik Petrus Berlage en werd gebouwd tussen 1898 en 1903. Op 27 mei 1903 werd zij geopend door de toen pas 17-jarige Koningin Wilhelmina en de Koningin-moeder Emma. Directeur Marcel Schonenberg over het jubileum: ‘Het is een grote eer om een gebouw met een rijke geschiedenis als deze te mogen vertegenwoordigen en te behouden voor de toekomst, het verwezenlijken van de droom van Berlage is onze missie en daar werken we met zijn allen hard en trots aan’.

Beurs van Berlage als ‘gesamtkunstwerk’
Bij het ontwerpen werkte architect H.P.Berlage samen met diverse kunstenaars zoals Albert Verwey, Jan Toorop, Joseph Mendes DaCosta, Lambertus Zijl, Adriaan Roland Holst en Antoon Derkinderen. Aldus kwam het ‘gesamtkunstwerk’ tot stand wat vandaag als rijksmonument en voorloper van de ‘Amsterdamse School’ nog menigeen inspireert. De dichtregels van Verwey op de toren ‘Beidt Uw Tyd’ en ‘Duur Uw Uur’ herinneren Amsterdammers nog steeds aan het verstrijken van de kostbare tijd. Traditiegetrouw wordt nog elke dag om 5 voor 9 in de ochtend de Beursbengel geluid om de werkende mens eraan te herinneren dat de dag aanvangt. Dit zijn slechts verhalen van het eerste uur, in de daarop volgende 110 jaar zou er nog veel meer gebeuren.

110 jaar aan historie
In de afgelopen 110 jaar vonden er vele grote gebeurtenissen en evenementen plaats. Behalve het feit dat alle beurshandel er gevestigd was en het 25 jaar plaats bood aan het Nederlands Philharmonisch Orkest vonden er diverse tentoonstellingen en zakelijke evenementen plaats. Zo weet menigeen nog het huwelijk van inmiddels Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima van 02-02-2002 te herinneren. Daarnaast ook de tentoonstelling ‘Bodies’ in 2006/2007 die nogal wat opschudding veroorzaakte. Het Bokbierfestival wat elk jaar weer duizenden bezoekers trekt, het Pink Ribbon Gala, het jaarlijkse SOA/Aids congres, internationaal perscentrum voor 1.000 journalisten tijdens de inhuldiging, diverse tentoonstellingen en dan zijn er ook nog bijna honderd internationale en nationale wetenschappelijke congressen per jaar. Elke dag worden er nieuwe verhalen gevormd door de grote hoeveelheid bezoekers van de Beurs van Berlage, ieder met een eigen bestemming en doel.

Beurs van Berlage gaat de toekomst positief in
De komende jaren gaat de Beurs van Berlage zich bezighouden met het verder openen en beschikbaar stellen van het gebouw voor een nog breder publiek. Gelegen in het hart van het centrum vlakbij Centraal Station, aan het Beursplein en naast de Dam is het dé ontmoetingsplek voor de Amsterdammer, toerist, congres- café of tentoonstellingsbezoeker. Hendrik Petrus Berlage kondigde bij de opening van zijn monument aan dat hij verwachtte dat het een ‘volkspaleis’ zou worden. Dat ideaal wordt steeds meer werkelijkheid. De Beurs van Berlage staat voor iedereen open en biedt dagelijks nieuwe verhalen.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!