Beton Event past als gegoten in Van Nelle FabriekBeton Event past als gegoten in Van Nelle Fabriek
Back Back Opdrachtgever aan het woord

Beton Event past als gegoten in Van Nelle Fabriek

04 april 2023

Elk jaar organiseert de Betonvereniging het Beton Event, al 65 jaar dé plek waar betonprofessionals elkaar ontmoeten, bedrijven bezoeken en deelnemen aan een congresprogramma. In combinatie hiermee wordt voor studenten aan het mbo, hbo en universiteit het kennismakingsevent Beton Experience georganiseerd. Dit jaar vinden beide evenementen plaats op de (voor Beton Event traditionele) derde donderdag (16) van november. Als locatie is de Rotterdamse Van Nelle Fabriek gekozen en dat is bepaald niet zonder reden.

De Betonvereniging is een bindende factor tussen overheden, bouwers, adviseurs en kennisinstituten. Het professionele netwerk van de vereniging heeft kennisoverdracht als belangrijkste doel. 

Daarvoor worden zowel opleidingen als evenementen georganiseerd. Het grootste evenement is het Beton Event, in samengaan met de Beton Experience.

In 2019 werden deze twee inspirerende events voor het eerst georganiseerd in de Van Nelle Fabriek. Toen nog op meerdere dagen, dit jaar samen. Het vertrouwen op een topdag is groot bij de organisatie, mede vanwege de nauwkeurig gekozen evenementenlocatie.

Optelsom zorgt voor match

‘Na vele jaren waarin het Beton Event werd georganiseerd op een andere locatie, was het tijd voor verandering’, zegt Eva de With, Event & Communicatie Coördinator voor de Betonvereniging. ‘Veranderingen in de branche vroegen om aanpassing van het evenement en daar hoorde ook een een nieuwe evenementenlocatie bij.’

‘We hebben zeker 20 locaties bekeken voordat we voor Van Nelle Fabriek kozen,’ weet Henk Wapperom, programmamanager van de Betonvereniging. ‘Ons evenement vraagt om een ruimte waarin een beurs kan worden gecombineerd met een congres. Daarbij willen de bedrijven uit onze branche graag laten zien wat ze in huis hebben. Voor beton wordt met behoorlijk zwaar materiaal gewerkt. Dat kan niet overal, maar bij de Van Nelle Fabriek zijn er mogelijkheden voor expositie en demonstratie van dit materiaal. Ook zijn de congresfaciliteiten hier heel goed en heeft Van Nelle Fabriek een authentieke, industriële uitstraling. Alles bij elkaar opgeteld is deze locatie heel geschikt voor het Beton Event.’

Ruimte voor alle programmaonderdelen

Het Beton Event verwacht zo’n 2.000 bezoekers. De grote Tabaksfabriek doet dan dienst als beursvloer. Ter plekke worden ook lezingen gehouden, waarbij deelnemers gebruik kunnen maken van koptelefoons om sprekers goed te volgen. Bezoekers van het Beton Event-congres kunnen terecht in andere zalen van Van Nelle Fabriek. Alle programmaonderdelen krijgen zo de ruimte die ze nodig hebben.

Naadloze samenwerking

Tijdens de editie van 2019 bleek enigszins toevallig hoe naadloos de structuur van Van Nelle Fabriek aansluit bij het Beton Event. Henk: ‘Tijdens een oriënterend bezoek aan de locatie merkten enkele van onze onze leden op hoe mooi zichtbaar de betonconstructies er zijn. In een van de zuilen in de Tabaksfabriek was op dat moment een scheur te zien. Daar ontstond enthousiasme over, omdat die zuil tijdens het event gerestaureerd kon worden door een onderhoudsbedrijf. 

‘Dit liep uit op een mooie demonstratie van vakmanschap. Hoewel we de restauratie tijdens het event ook weer hebben stilgelegd om hinder van geluid en stof te voorkomen, was het een geslaagde actie. De samenwerking met het team Van Nelle Fabriek Events verliep hierbij uitstekend.’ Na het event is de restauratie van de zuil alsnog afgerond.

Voordeel van goede communicatie

De door Henk ervaren samenwerking met de locatie verloopt volgens Eva op alle vlakken heel goed. ‘Ik heb Van Nelle Fabriek Events leren kennen als verlengstuk van onze organisatie. Momenteel worden de voorbereidingen getroffen voor het komende Beton Event. Daarbij is sprake van heel prettige synergie. Bij onze ideeën wordt vanuit productioneel oogpunt vlot aangegeven wat de mogelijkheden zijn. En als wij ergens niet aan hebben gedacht, dan wordt daarvoor meteen een oplossing geboden.

‘Er kan op elk moment worden geschakeld op meerdere niveaus waarop er snel een antwoord volgt. Dat betekent dat de interne communicatie bij Van Nelle Fabriek Events goed op orde is. Daar heb je als organisatie profijt van. De Betonvereniging is er in ieder geval goed mee geholpen voor dit omvangrijke, jaarlijkse evenement.’

Tekst: Wally Cartigny
Foto’s: Martin Hols

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!