Besmettelijke creativiteitBesmettelijke creativiteit
Back Back Locaties

Besmettelijke creativiteit

01 december 2022

Door het uitgesproken industriële karakter heeft de NDSM-werf in Amsterdam Noord altijd een magnetische werking gehad op creatieve ondernemingen, leidend tot de culturele smeltkroes die het nu is. Startups, horeca en festivals vestigen zich maar al te graag op het oude scheepswerfterrein en sinds 2020 biedt deze creatieve broedplaats ook een ‘thuis’ aan STRAAT: een museum waar kolossale streetart werken het middelpunt zijn en misschien wel de kleurrijke achtergrond voor jouw volgende event, vergadering of brainstorm.

Geïnspireerd omdenken   

Denk je aan een oude lasloods, dan denk je niet meteen aan een invulling met kunst. Toch zet STRAAT juist deze combinatie in om de ruigheid van streetart te benadrukken. 

De openingszin ‘Huge museum, colossal artworks, great experience’ die op de homepagina van de website prijkt belooft wat, en bij het binnentreden worden de zintuigen meteen geprikkeld; de ruimte alleen is al imposant. Grijsbetonnen vloeren, rijen aan dakramen die veel natuurlijk daglicht binnenlaten en verschillende metalen constructies creëren de ideale omstandigheden om de 150 levensgrote kunstwerken te laten schitteren. Dit moet voor de talloze kunstenaars van wereldformaat ook een bijzonder podium zijn geweest voor het realiseren van hun werken, en dat brengt ons meteen bij het volgende punt: alle kunstwerken zijn exclusief gemaakt voor STRAAT. Dat maakt de setting extra bijzonder. Al dit bevlogen rauwe DNA is een fijne voedingsbodem om de radertjes in de bovenkamers flink te laten draaien, wat weer perfecte omstandigheden zijn voor een evenement met een creatieve insteek.

Vrije invulling

Een event in een museum; dat geeft stof tot fantaseren. Meterslange tafels tussen kunstwerken voor een diner voor 700? Of een losse festivalopstelling inclusief foodtrucks en ijsschaafkraam, met levensgrote street art als backdrop? STRAAT laat je kunstige eventdromen uitkomen, waarbij the sky de spreekwoordelijke limit is. De 8000 vierkante meter tellende ruimte laat een vrije, open indeling zien, die kan worden opgedeeld in kleinere zones. En deze flexibiliteit is verder aan te vullen met de overige faciliteiten. Zo is er achter de coulissen nog een ruime vergaderruimte te vinden - waar je in theateropstelling tot 100 personen kwijt kan, met een weids uitzicht over het NDSM-terrein - een café en een panorama deck; alle denkbare combinaties zijn te boeken om jouw evenement elke keer weer anders in te vullen. Het museum is zelfs in zijn geheel exclusief af te huren voor meer dan 1000 personen. 

Kunstige ijsbrekers

Wat zeker is: ontspannen wandelen tussen de werken door zorgt voor genoeg gesprekstof onder je gasten. Voor anders-dan-anders break-out sessies ben je bij STRAAT ook aan het juiste adres. Schaaf bijvoorbeeld de kunstkennis van je deelnemers bij met een rondleiding of laat ze zelf de handen uit de mouwen steken met een grafitti workshop. Wat dat betreft biedt het museum in crea Amsterdam-Noord voldoende opties om het organiseren van een buitengewoon event tot een koud kunstje te maken.  

Bereikbaarheid

Het iconische NDSM-werf in Amsterdam-Noord is op verschillende manieren goed te bereiken voor zowel bezoekers, gasten en eventleveranciers. Waaronder met het OV; vanaf Amsterdam Centraal Station ben je bijvoorbeeld in slechts 10 minuten met een gratis overtocht per pont bij STRAAT. Ook zijn er ruim 200 parkeerplaatsen aanwezig en biedt het omliggende industriële terrein voldoende ruimte om het aanrijden van verschillende eventleveranciers soepel te laten verlopen.  

Tekst: Bianca Hidajat

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!