Bennie Solo zorgt al ruim 20 jaar voor humor, interactie en verbindingBennie Solo zorgt al ruim 20 jaar voor humor, interactie en verbinding
Back Back Achter de schermen

Bennie Solo zorgt al ruim 20 jaar voor humor, interactie en verbinding

21 augustus 2017

Al 20 jaar lang breekt hij het ijs en zorgt hij voor vermaak, verbinding en ontspanning. Wie hem een keer heeft zien optreden, vergeet zijn verschijning niet meer: met zijn blonde lokken, roze bril, een mantel in alle kleuren van de regenboog, over-de-top ringen aan elke vinger, plateauzolen en steevast een glimlach op het gelaat. De artiest Bennie Solo van Red Nose Entertainment gaat vrolijk door het leven alsof de zon eeuwig op z'n bol schijnt. Zijn optredens toveren onwillekeurig een lach op ieders gezicht.

De redactie van Events.nl volgt Bennie Solo tijdens de Vierdaagsefeesten in Nijmegen. Op deze plek zag zijn personage een kwart eeuw geleden het levenslicht. Destijds werd hij als wederhelft van het duo 'Koffie Verkeerd' steeds vaker solo geboekt. Zo ontstond in 1996 het personage Bennie Solo. Dit jaar treedt hij tijdens het grootste publieksevenement van Nederland vijf avonden lang op als 'ijsbreker'. Met sets van een half uur trekt hij als een magneet het publiek naar het podium. De band die na hem optreedt, profiteert er dankbaar van: de stemming zit er dan al goed in.

Voor zijn optreden bereidt Bennie Solo zich backstage voor in een kleine, mobiele studio. Een ruimte van twee bij drie meter groot: een spiegel, confetti shooters en flessen bronwater zijn de belangrijkste attributen. Het leven van artiest wordt vaak geassocieerd met Champagne en klatergoud, maar achter de schermen bij Bennie gaat het er zeer gedisciplineerd aan toe: Bennie Solo drinkt water, doet stemoefeningen en neemt rust. Hoewel... rust. 'Ik heb altijd zin in optreden. Kan eigenlijk niet wachten.' Een blik naar buiten leert dat het nog vrij rustig is in de Hertogstraat, hartje centrum van Nijmegen. Maar daar ligt Bennie niet wakker van. 'Let maar op, binnen een kwartier staat het hier zwart van de dansende en zingende mensen.'

Geoliede samenwerking met geluidsman

Zijn opkomst op het podium is overdonderend. Een vrolijke tune, enkele knallen door de lucht, confetti dwarrelt over de eerste plukjes bezoekers. Bennie krijgt de mensen meteen aan het lachen met enkele grappen en zet het eerste nummer in. Er is onmiskenbaar een heel nauwe samenwerking met zijn geluidsman Jochem, alias DJ Armando. Deze stimuleert de gasten tot ritmisch meeklappen. Elke keer als Bennie Solo een high five geeft aan iemand uit het publiek, wordt de handklap elektronisch versterkt. Bennie Solo vraagt mensen op het podium, improviseert er lustig op los en zingt verzoeknummers: Nederlandstalig, seventies, smartlappen, evergreens en andere nummers die iedereen kan meezingen. Voornamelijk covers, maar af en toe ook een eigen nummer, zoals het Vierdaagse lied dat zeer populair is onder de wandelaars in het publiek.

Zijn voorspelling vooraf blijkt profetisch: in no time ziet het zwart van de mensen. Tientallen meters diep en breed staan mensen te zingen, te dansen en te hossen. Het half uur vliegt om; het publiek is helemaal los, zodat de hoofdact van de avond een vliegende start kan maken.

Razende reporter, vrolijke vlogger, ludieke sidekick

Bennie Solo lacht tevreden en neemt even rust in de studio. Later die avond volgen er nog enkele sets en dat gaat vijf avonden op rij zo door. En meteen daarna wachten weer andere podia. Het is dus belangrijk om z'n stem te koesteren. 'Het is topsport,' vertelt Bennie Solo. 'Veel rusten, geen alcohol, veel water, stemoefeningen en zangles.'

Hij is overigens niet alleen actief op poppodia, maar is veelzijdig inzetbaar; als razende reporter, verbinder, als side kick tijdens presentaties, als maker van promofilmpjes, als vrolijke vlogger en als entertainer op feesten en partijen, van intieme kroegen tot grote podia.

Bennie Solo is een personage van entertainer, zanger en acteur René Peters van Red Nose Entertainment. René: 'Ik creëer en produceer allerlei shows, acts en (video) producties op maat, die zorgen voor verbinding, interactie en beleving.' Dat gaat hem goed af, zo is wel gebleken. Enkele andere personages van hem zijn 'Willy van Oranje' en 'Rodel Rob'. Voor een impressie klik hier.

 

Foto: Jan Willem de Venster

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!