Beethoven 2020 in Het ConcertgebouwBeethoven 2020 in Het Concertgebouw
Back Back Locaties

Beethoven 2020 in Het Concertgebouw

03 december 2019

Ter ere van het tweehonderdvijftigste geboortejaar van Ludwig van Beethoven staat Het Koninklijk Concertgebouw dit najaar in het teken van Beethovens muziek. Vier gespecialiseerde orkesten voeren binnen één week de negen symfonieën uit in de Grote Zaal. In de Kleine Zaal klinken Beethovens sonates. Verder worden Beethovens pianoconcerten gepresenteerd door het Concertgebouworkest en het Nederlands Kamerorkest. Vanaf dinsdag 3 december 2019 start de voorverkoop voor deze concerten die tussen 11 oktober en 16 december 2020 plaatsvinden.

Symfonie

Beethoven heeft als groot muzikaal vernieuwer het genre ‘symfonie’ voortgestuwd in een duizelingwekkend tempo, en sloeg een brug van de klassieke symfonieën van Mozart en Haydn naar de intense romantiek van Mahler en Bruckner. Het Orkest van de Achttiende Eeuw neemt de Eerste, Derde en Negende symfonie voor zijn rekening en speelt op instrumenten uit de tijd van Beethoven. De andere symfonieën worden gespeeld door geestverwanten: het Orchestre des Champs-Elysées (nrs. 2 en 4), het Freiburger Barockorchester (nrs. 5 en 6) en het Orchestra of the Age of Enlightenment (nrs. 7 en 8).

Kamermuziek

Ook in de kamermuziek is Beethovens invloed niet te onderschatten. Tijdens Beethoven 2020 speelt een keur aan solisten en ensembles kamermuziek van Beethoven in de Kleine Zaal. Onder hen zijn violist Frank Peter Zimmermann, cellist Nicolas Altstaedt, en pianisten Martin Helmchen en Ronald Brautigam, van wie de laatste Beethovens pianosonates voor zijn rekening neemt op fortepiano.

Nederlands Kamerorkest

Beethovens vijf pianoconcerten worden gepresenteerd door zowel het Concertgebouworkest als het Nederlands Kamerorkest. Het Concertgebouworkest speelt op zondag 11 oktober 2020 in een marathon alle pianoconcerten met Krystian Zimerman als solist. Het Nederlands Kamerorkest speelt in het weekend van 5 december 2020 Beethovens pianoconcerten met Arthur en Lucas Jussen.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!