Back Back Achter de schermen

Barsten of buigen onder de komende nieuwe belastingwet??

04 december 2009

Je zou toch denken de veranderende belastingplannen, een wetswijziging die binnenkort wordt aangenomen waarbij de evenementenbranche flink op hun neus gaat kijken, iedereen in de pen doet klimmen. Okay, namens de brancheverenigingen ging er een brief uit naar de Eerste Kamer, maar vervolgens radiostilte.

Behalve één man, Pim Lombarts, algemeen directeur van De Ceremoniemeester, al sinds 1993 gepokt en gemazeld in de branche. Hij nam de moeite een email te sturen naar High Profile. Met daarin in kapitalen het woord HELP!  Reden voor een flitsbezoek aan Pim Lombarts, óp naar Den Dolder (Utr.)

Pim, ik voel frustratie en ook irritatie. Leg uit.

PL: “In mijn optiek onderschat de branche de ernst van de zaak! Iedereen denkt ach, drie jaar om te overbruggen, 2011 is nog ver weg. Nee, dat is niet ver weg.”

Wat is jouw gevoel?

PL: “Ik was recent op de vergadering van de VECTA, er werd met geen woord gesproken over deze nieuwe wet. Ja,…de fusie die eraan komt was het gespreksonderwerp. Iedereen zat er wat verslagen en gelaten  bij  … Je hoort alleen maar het gaat zo slecht….we hebben het moeilijk. Het lijkt wel of men van de plannen van de staatssecretaris nog nooit heeft gehoord. Men leest geen vakbladen, komen ze soms uit één of ander ei?”

Er is toch een brandbrief uitgegaan naar de Eerste Kamer?

PL:”Ik wil die brief niet echt afkraken, op zich een lovenswaardig initiatief, maar als je een brief schrijft moet je wel zorgen dat de inhoud klopt. Ze baseren zich in het schrijven op de aangekondigde forfaitregeling, daaronder viel bijvoorbeeld ook de fiets van de zaak, maar daar heeft de BOVAG direct alert op gereageerd en is er weer uitgehaald, de banken klommen in de hoogste boom toen het woord  aanpassen hypotheekrentetarief voor bankmedewerkers viel, en ook bedrijfsfitness is uit het belastingplan geschrapt. Dat mag ook in de toekomst voor het personeel vergoedt blijven, maar dat heeft natuurlijk alles met de huidige focus op gezondheid te maken. In dat schrijven maken ze een berekening die nergens op slaat omdat het fietsplan eruit is gehaald. De kans is groot dat Den Haag gaat zitten rekenen. In veel gevallen zeggen ze dan niks aan de hand, afstempelen die wet.”

Wat had volgens jou de insteek van de bewuste brief moeten zijn?

PL: “De insteek had moeten zijn: hoeveel mensen in deze specifieke branche treft dit? Tienduizenden! Niet over omzetdaling van een paar honderd miljoen, daar lachen ze toch om in Den Haag. Minister Bos heeft net vele miljarden uitgetrokken voor de banken! Het is veel belangrijker te kijken naar de mensen, 30 procent minder omzet, betekent in de praktijk 30 procent minder mensen aan het werk. Onze toeleveranciers. In de AV, de decorbouw, styling, catering, artiesten. De mensen nu nog werkzaam bij bureaus, van de 10 gaan er 3 afvallen, die komen voorlopig niet meer aan de bak. Ik verwacht dan ook een stijging van de werkloosheid door deze aanpassing van minimaal 15.000 tot misschien wel 25.000 personen.

Leg het ons nog een keer helder uit.

PL: “De regeling zoals ooit door minister Zalm ingesteld in januari 2007 houdt in alles rond bedrijfsfeesten, mits 75% van het personeel meedoet, is aftrekbaar. Die regel was perfect voor ons.

Nu vegen ze alles op één hoop en wordt het gezet op 1,4% van een bruto jaarsalaris van een werknemer. De managers met een vet inkomen regelen het wel voor zich, het gaat juist om de mensen op de werkvloer, die motiveer je met een feest. Er zullen in het huidige economische klimaat weinig bedrijven zijn die besluiten dat leg ik voor mijn personeel wel bij .

Het is al 5 voor 12  natuurlijk, of het kerstreces moet uitstel geven, schuift het wetsvoorstel door, we moeten snel zijn. Andere acties ondernemen. Er is momenteel al een behoorlijke schoonmaakactie gaande binnen de branche, aan het einde van 2010 bestaan  er nog minder bureaus dan nu. Een zeer trieste ontwikkeling.”

Dank voor je commentaar Pim!

Nawoord:

Pim is rap via Internet een actie begonnen, je kunt een petitie ondertekenen, klik daarvoor hier.

 

 

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.359 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.359 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!