Back Back Interview

Barrie Putters: Schippers zijn vaak eigenwijze mensen

25 juni 2014

Waar halen je branchegenoten hun inspiratie vandaan? Wat is hun droom? En in wiens schoenen zouden ze graag een dagje willen staan? In Event Personality leer je je branchegenoten pas echt kennen! Dit keer maak je kennis met Barrie Putters van Constant in Beweging.

Wie is Barrie Putters?
Ik ben geboren op 16 augustus 1976 in Dordrecht en ik woon mijn hele leven al in Hardinxveld-Giessendam. Samen met mijn vrouw Cora Putters-Krijgsman heb ik twee kinderen; Jeroen (9 jaar) en Timon (5 jaar).

Beroep en bedrijf?
Bij rederij Constant in Beweging ben ik werkzaam als trotse kapitein van één van de mooiste passagiersschepen van de Nederlandse wateren, The Yacht Experience Grace Kelly.

Waarom deze branche?
Ik kom uit een schippersfamilie. Mijn vader en grootvader hebben ook hun hele leven gevaren. Mijn vader Paul Putters is inmiddels met pensioen, maar vaart nog regelmatig mee als stuurman aan boord van de Grace Kelly. Via dit prachtige stijlicoon te water ben ik in aanraking gekomen met de eventbranche. Deze branche bevalt me goed; er zijn veel parallellen tussen de passagiersscheepvaart en de eventwereld. Als kapitein van het schip ben ik, samen met de crew, gastheer aan boord. Service en hospitality staan bij mij hoog in het vaandel, en dat zijn ook in de eventbranche belangrijke pijlers. Aan boord van de Grace Kelly vinden immers de meest uiteenlopende events plaats: van glamoureuze bruiloften tot zakelijke meetings en van privé-feesten tot productpresentaties.

Mooiste evenement waaraan je hebt meegewerkt?
Sail Amsterdam in 2010. Dat was de eerste Sail Amsterdam die ik vanaf het water heb meegemaakt. Erg indrukwekkend en tevens een grote uitdaging voor ons als team. De onderlinge sfeer en saamhorigheid in zo’n week zijn erg bijzonder. Ik kijk dan ook met hoge verwachtingen uit naar Sail Amsterdam 2015, waar ons jacht vanzelfsprekend weer van de partij is.

Mooiste evenement dat je hebt bijgewoond?
Dat was Prinsjesdag. Ik mocht toen plaatsnemen in de Ridderzaal, een locatie die normaal gesproken gesloten blijft voor gewone burgers. Mijn broer Kim Putters heeft van 2003 tot en met 2013 in de Eerste Kamer gezeten voor de Partij van de Arbeid. Ieder jaar mocht hij iemand mee naar binnen nemen en zo kon het gebeuren dat ik Prinsjesdag in de Ridderzaal beleefde. Erg indrukwekkend om dit event van dichtbij te mogen meemaken.

Wat inspireert jou?
Mensen die door eerlijk zijn en hard werken hun geluk zoeken en vinden. Mensen die door inzet heel ver komen. Daarom bewonder ik wielrenners zo erg. Wielrennen kent veel overeenkomsten met het dagelijks leven. Je bereikt alleen iets met goede mensen om je heen. In het wielrennen brengen teamgenoten door tactisch denkwerk hun sprintkanon in stelling, waarna die de taak heeft het ploegwerk aan de meet af te maken. Net zoals een sprinter wordt deze schipper vaak goed afgezet door zijn collega’s. Daarvoor wil ik ze bij deze bedanken!

Waar droom je nog van?
In feite leef ik al 37 jaar mijn droom. Maar als ik mijn ogen sluit en mijzelf toesta om te dagdromen, dan zou ik graag als wielrenner een etappe rijden in de Tour de France. Die droom zal wel nooit uitkomen, hoewel ik wekelijks als hobby 400 kilometer fiets.

Hoe ziet de branche er over vijf jaar uit?
Opdrachtgevers krijgen steeds meer kennis, doordat de wereld transparanter wordt. Ook kopen ze bewuster in, om zodoende optimaal rendement uit hun budget te halen. Daardoor kiezen ze steeds vaker voor ‘plug & play’ concepten. De Grace Kelly speelt daar op in als varende locatie met alle faciliteiten voor events.

Stel: je mag een dag in iemands schoenen staan… Wie kies je en wat wil je die dag leren?
Zolang de schoen past in de toeclips van mijn racefiets, wil ik wel met iedereen een dagje ruilen. Maar als ik mag kiezen, dan zou het mij fantastisch lijken om een dag in de schoenen te staan van de rappe sprinter Mark Cavendish. En als het even kan, tijdens de slotdag van de Tour de France. Op de laatste meters op de Champs Élysées verschrikkelijk afzien en dan het zoet van de overwinning smaken.

Wat was je grootste blunder?
Als kapitein heb ik een grote verantwoordelijkheid voor de veiligheid van de gasten aan boord. Blunders kan ik me simpelweg niet veroorloven. Maar geen mens is zonder fouten. Ik ben eens een haven binnen gevaren met de Nederlandse vlag op zijn kop… Dat is ‘not done’ in de scheepvaartwereld. Andere schippers aanschouwden het met hoongelach.

Dit weet of verwacht bijna niemand van mij…
Ik fiets graag en veel, bijvoorbeeld van mijn huis in Hardinxveld-Giessendam naar de haven van Rotterdam, waar de Grace Kelly ligt aangemeerd. Als ik een week te weinig kilometers in de benen heb, neem ik soms onderweg als extra klimtraining 15 keer de Brienenoordbrug.

Welke wijsheid wil je graag met je branchegenoten delen?
Schippers zijn vaak eigenwijze mensen. Ze moeten beslissingen nemen die niemand anders voor ze kan nemen en ze hebben een grote verantwoordelijkheid voor het schip en de passagiers. Dat maakt het soms moeilijk advies aan te nemen van mensen om mij heen. Toch moet je soms accepteren dat het ook op een andere manier kan. Want de wereld waarin we leven verandert in hoog tempo. Wat gisteren nog een wijsheid was, kan vandaag of morgen achterhaald zijn. Het is dus belangrijk om altijd open te staan voor nieuwe ideeën en inzichten.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!