Backstage Pass lanceert Podiumtechniek voor MeidenBackstage Pass lanceert Podiumtechniek voor Meiden
Back Back Nieuws

Backstage Pass lanceert Podiumtechniek voor Meiden

28 november 2022

Anno 2022 staan de thema's diversiteit en inclusie hoog op de agenda, maar veel bedrijven worstelen met wat ze concreet kunnen doen. In de evenementenwereld, waar al stappen zijn gemaakt tot meer diversiteit óp het podium, is dat backstage nog niet het geval. Slechts 15% van de licht- en geluidstechnici, stagehands en stagemanagers zijn vrouwen, blijkt uit onderzoek bij 20 poppodia in Nederland. De beroepen op en rond een podium worden veelal uitgevoerd door een homogene groep mannen, waardoor het werkveld weinig toegankelijk is voor vrouwen. Dat kan en moet anders. Daarnaast dwingt de krapte op de arbeidsmarkt ons als sector om verder en breder te kijken. Dit biedt mooie carrièrekansen voor vrouwen en is tegelijkertijd cruciaal voor het tekort aan vakmensen.

Podiumtechniek voor Meiden  

Stichting Backstage Pass streeft naar meer diversiteit en inclusie en helpt de evenementenbranche hierin stappen te maken. Het eerste project ‘Podiumtechniek voor Meiden’ gaat in december van start met een reeks inspiratiedagen in podia door heel Nederland. Het project is nadrukkelijk gericht op de groep die momenteel ondervertegenwoordigd is in het vak: de vrouwen. Tijdens de inspiratiedagen kunnen meiden, die nog voor hun studiekeuze staan, proeven wat het werken op en rond het podium inhoudt. Vrouwelijke professionals geven uitleg over hun beroep als onder andere geluidstechnicus, backliner of stagemanager met als doel meiden te inspireren en empoweren om ook voor een carrière in podiumtechniek te kiezen, en hiermee de instroom van nieuw talent te vergroten en verbreden. Naast de backstage tours staan er verschillende muziekopleidingen klaar om vragen van deelnemers te beantwoorden.

Inspiratiedagen

Tickets voor de Podiumtechniek voor Meiden inspiratiedagen zijn gratis. Deelnemers dienen zich van te voren in te schrijven, er is beperkt beschikbaarheid. Meer informatie en inschrijving via backstage-pass.nl.

Naast meiden zijn ook genderdiverse jongeren en zij-instromers van harte welkom deel te nemen aan de inspiratiedagen.

Over Backstage Pass

Stichting Backstage Pass heeft als doel de diversiteit en inclusie binnen de Nederlandse evenementensector te vergroten. Dat gebeurt projectmatig; om te beginnen worden er in de komende 5 jaar een reeks wervingsdagen georganiseerd. Dat kan alleen dankzij de steun van partners en sponsoren.

Het project ‘Podiumtechniek voor Meiden’ wordt mede mogelijk gemaakt door onder andere Friendly Fire, MOJO en Shure.  

 

Foto: SetVexy

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!