Back Back Nieuws

Awakenings en ID&T terug naar Nederlandse roots?

18 januari 2016
We stonden al even op scherp toen we onlangs hoorden dat ondernemer Rocco Veenboer het Lloyd Hotel in Amsterdam overnam voor 18 miljoen euro. En nu lijkt het erop dat deze bedenker en directeur van technogigant Awakenings zijn dance concept terug wil kopen van de Amerikaanse festivalorganisator SFX Entertainment.

Deze laatste partij overweegt faillissement aan te vragen, zo meldt het Amerikaanse zakenblad Forbes. Het giga-entertainmentbedrijf achter onder meer ID&T, b2s en Awakenings boekte in de eerste zes maanden van 2015 een nettoverlies van 79,6 miljoen euro. In de tweede helft van het vorige jaar wankelde het grote (overname)schip en volgens Forbes zou het bedrijf tevergeefs hebben gezocht naar investeerders en overnamepartijen. Bill Sillerman, de excentrieke topman van SFX Entertainment, is sinds de beursgang in 2013 op ovenamepad gegaan, en zo heeft hij  ook in 2014 Awakenings voor 16,5 miljoen euro van Rocco Veenboer gekocht.

Veenboer: 'Ik sta klaar'
Nu zegt Veenboer in het Parool hierover: 'Mocht SFX omvallen, dan sta ik klaar. Maar ik hoef geen 100 procent aandeel meer te hebben. Ik wil er een aantal visionaire topondernemers bij als aandeelhouder en de huidige werknemers krijgen dan ook de kans stukken te kopen.'

Hoe zit het met ID&T?
Ook gaan er geruchten in diverse media dat organisator ID&T interesse heeft om hun bedrijf - dat tevens is overgenomen door SFX - (gedeeltelijk) terug te kopen. Oprichter Duncan Stutterheim heeft in april 2015 ID&T en SFX als directeur verlaten, en in de herfst van vorig jaar zijn overnameplannen mislukt waarna hij de gesprekken heeft stopgezet. Toch kan het zo zijn dat de voormalige ID&T-eigenaren interesse hebben om 'hun kindje' op korte termijn terug te halen.

Ten onder of boven water in 2016?
SFX is naast eigenaar van de 10 grootste Nederlandse festivals ook partner van Tomorrowland, die in Amerika en Braziliƫ TomorrowWorld helpt organiseren. TomorrowWorld was afgelopen editie geen succes; extreem weer zorgde ervoor dat slechts 40.000 van de 190.000 bezoekers de laatste dag het festivalterrein bezochten. Het nieuwe Californische festival One Tribe werd bovendien geannuleerd omdat de kaartverkoop tegenviel. Zal SFX Entertainmnet dit jaar ten onder gaan of zichelf nog kunnen redden? Wordt vervolgd...

Lees hier meer over SFX Entertainment!

Bronnen: Parool, Forbes, The Wall Street Journal, NRC

Fotocredits: Sensation

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!