Aviodome eerste circulaire congreslocatieAviodome eerste circulaire congreslocatie
Back Back Nieuws

Aviodome eerste circulaire congreslocatie

20 april 2018

Eén van de meest iconische koepels van Nederland krijgt een tweede leven in Amsterdam. Het gaat om het Aviodome met daarin de eerste circulaire congreslocatie van Nederland. De locatie wordt geëxploiteerd door de TeKa Groep en opent in het najaar haar deuren.

Het Aviodome komt te liggen in Amsterdam-West, aan de snelweg A5. In het Aviodome bevindt zich straks een grote plenaire zaal die ruimte biedt aan groepen tot 1.000 personen. Verder worden er 16 subzalen en moderne horecafaciliteiten gerealiseerd. De locatie heeft een vloeroppervlak van 5.000 m2 en is daarmee onder meer geschikt voor beurzen en congressen.

Geschiedenis

Daarmee ondergaat het Aviodome een opvallende transformatie. De koepel staat bij miljoenen in het geheugen gegrift als onderkomen van het voormalige luchtvaartmuseum bij Schiphol. Het was bij de opening in 1971 de eerste geodetische koepel van Europa en met een overspanning van 60 meter en hoogte van 24 meter lange tijd de grootste "dome" ter wereld.

Herbouw is nooit eerder vertoond

Na de sluiting van het luchtvaartmuseum in 2003 werd de koepel afgebroken en opgeborgen in zeecontainers. De herbouw geldt als een bouwkundig huzarenstukje. De 70.000 kilogram zware koepelconstructie wordt ring voor ring omhoog gehesen met een kraan, waarna in totaal 1.100 ruitvormige aluminium panelen geplaatst worden.

Het Aviodome: circulair herbouwd

'Het Aviodome hoort bij Amsterdam en is straks een echte eyecatcher voor de stad,' zegt initiatiefnemer Timo Kruft van de TeKa Groep. 'Bovendien is het veel duurzamer om de koepel een tweede leven te geven. Ook op andere plekken in het pand passen we zoveel mogelijk gebruikte materialen toe.'

Onderdeel van stadsvernieuwing in Sloterdijk

De herbouw van het Aviodome is een opsteker voor de gemeente Amsterdam, dat grote plannen heeft met het omliggende gebied. De komende jaren verandert het bedrijventerrein Sloterdijk stapsgewijs in een levendig werkgebied met iconische architectuur en (recreatieve) voorzieningen voor werknemers en bezoekers. Met als het aan de gemeente ligt nieuwe bedrijven die een leidende rol spelen in de energietransitie en de overgang naar een circulaire economie. Het gebied moet een verbindende schakel vormen tussen stad en haven en een centrale plek innemen in de Metropoolregio.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!