Arts & Culture Pride 2019 op meer dan 70 locatiesArts & Culture Pride 2019 op meer dan 70 locaties
Back Back Nieuws

Arts & Culture Pride 2019 op meer dan 70 locaties

22 juli 2019

Arts & Culture Pride, het culturele programma van Pride Amsterdam, is dit jaar met meer dan zeventig locaties en kunstenaarsinitiatieven voller en diverser dan ooit. Het draagvlak voor de Arts & Culture Pride onder bekende, gevestigde locaties groeit. Met dit jaar nieuwe deelnemers zoals Rijksmuseum, Nieuwe Kerk, ITA/Stadsschouwburg, De Hallen, Lil’Amsterdam Passage / CS Amsterdam, OSCAM en Muiderslot.

Voor het eerst zijn deze editie ook alle stadsdelen vertegenwoordigd: Noord, Nieuw-West, West, Centrum, Oost, Zuidoost en Zuid. Nieuw zijn locaties in de regio, in Muiden en Zandvoort. Een groot aantal (film-) theaters doet mee en religieuze locaties programmeren activiteiten, zoals de Oranjekerk en de Uilenburger Synagoge. Speciaal voor Pride Amsterdam haalt ITA twee weken lang voorstellingen naar Amsterdam, Small Town Boy van Toneelgroep Oostpool en de Broadwaymusical Fun Home van OpusOne. Met op 30/31 juli en 1/2 augustus, na afloop van de voorstellingen, spannende gesprekken met makers, acteurs en het publiek onder leiding van oud-Pride Amsterdam Ambassadeur Valentijn de Hingh.

Podium voor culturele sector

'De Arts & Culture Pride is er om die creativiteit, inclusie en participatie in het culturele veld van Amsterdam te stimuleren', zegt KCC-voorzitter Martijn van Schieveen. 'Daarvoor organiseren we elk jaar een veelkleurig kunst- en cultuurprogramma. Samen vrijheid en diversiteit vieren tijdens Pride Amsterdam kan op veel manieren, zeker ook in de kunsten. Het programma brengt diversiteit in het festival en creëert een podium voor de LHBT- community in de culturele sector. Een vol programma met mooie culturele evenementen die je wilt meemaken. Wij doen dat samen met een groot aantal culturele instellingen, locaties en kunstenaars, verspreidt over de hele stad.'

Bestuurslid Siep de Haan van Andreas Cultuurfonds: 'Kunst en cultuur zijn al vanaf de beginjaren een belangrijk en onmisbaar onderdeel van Pride Amsterdam. Juist kunst maakt de emancipatie meer zichtbaar, zonder zichtbaarheid is emancipatie mislukt.'

Internationaal Theater Amsterdam is gastheer van de opening van het culturele programma. 'ITA heeft diversiteit hoog in het vaandel staan, maar dat is makkelijk als internationale kunstinstelling. We realiseren ons dat de strijd voor diversiteit en gelijke rechten in het verleden zwaar was en op heel veel plekken nu nog is. We leveren daar heel graag een bijdrage aan', aldus Pieter Haasnoot, Hoofd afdeling communicatie en media.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!