Back Back Achter de schermen

Artiesten- en Evenementenbeurs AEB 2007 | zes interviews | DEEL 1

15 januari 2007

Voordat je gaat lezen, haal even een flinke mok koffie, koekje d’r bij en ga er eens even lekker voor zitten. Ik ben een kleine drie uur op de Artiesten- en Evenementenbeurs AEB geweest, vandaag van twee tot vijf.

[afbeelding niet meer beschikbaar]

En mijn plan was daar niet heen en weer te slenteren, maar meteen bij bijzondere stands of opvallende verschijningen (en die heb je daar veel) even stil te staan met een memorecorder en de fotocamera. Prepare voor vier lange posting op deze weblog: ik heb welgeteld 24 interviews op mijn digitale jongen staan. Ik doe steeds 6 interviews per posting.

[afbeelding niet meer beschikbaar]

Om bij de conclusie te beginnen, vorig jaar ben ik om begrijpelijke redenen niet naar de AEB geweest, en daarmee viel het me deze keer op dat het zo duidelijk anders was dan twee jaar geleden. Veel bonter, gezelliger, drukker, interessanter, creatiever, echt veel leuker, luchtiger, nieuwer (veel echt nieuwe dingen gezien).. het kan aan mij liggen, maar ik heb enorm genoten van deze drie uur AEB. Veel meer dan andere jaren.  

Gelijk rechts de hoek om na de ingang komen we bij de stand van Alex Sijm van Circusimpressariaat Sijm.

[afbeelding niet meer beschikbaar]

Alex, hoe gaat ‘t? Nog nieuwe dingen?
Het bedrijf krijgt een andere naam en gaat over in Sijm Entertainment Holding, we hebben een nieuw pand gekocht met nieuwe kantoren en loodsen in Broek op Langedijk, tussen Alkmaar en Heerhugowaard. We krijgen daar op een terrein van twee duizend vierkante meter alle ruimte om verder te groeien na zes jaar. Kerstcircus 15 duizend bezoekers en we hebben voor dit seizoen nog acht vrije plaatsen in de verkoop en de rest van de voorstellingen zijn allemaal al verkocht aan het bedrijfsleven. Met ons gaat het goed.

Even verderop, rechts in de hoek van de bocht naar links, staan twee blauw met gouden tentjes met daarvoor een even blauw met gouden Mystica Kristin, waarzegster.

[afbeelding niet meer beschikbaar]

Mijn nieuws is dat ik elke dag op maat de waarheid vertel. Door het hele land en in België, Duitsland, op bergen, in grotten. Waarzeggen en handlezen.
Hoe is dat zo gekomen?
Ja dat heb ik mijn hele leven al gewild, ik doe het al vijftien jaar. Op bedrijfsfeesten, maar ook op bruiloften, straattheater, saaie beurzen is ook heel leuk…
Welke saaie beurzen zoal?
Beurzen waar ze mij speciaal voor inhuren om het een en ander op te vrolijken… en de mensen daar eens goed de waarheid te vertellen. Zo heb ik een keer voor een advocatenkantoor gewerkt op een beurs, daar was de slogan ‘om u te verdedigen moet u bij ons zijn, wilt u de waarheid horen moet u bij onze collega zijn’.

Meteen aan de linkerhand staat de grote kopstand van speelman.nl, specialiteit: het leveren van wereldmuziek. Eigenaar Paul Koopman is aan het woord.

[afbeelding niet meer beschikbaar]

Hoe was het gisteren, Paul?
Gisteren was de beurs nogal wisselend. Wat leuk was, was dat er bezoekers uit het buitenland waren, met name met de Belgen en de Duitsers hebben we goede contacten gehad. De Belgen voor wat festivals daar, en de Duitsers wilden in drie periodes in Bielefeld artiesten afnemen. En dat is voor ons heel plezierig, op zo’n eerste dag.
Wat kopen ze bij jullie?
Wereldmuziek. Groepen.
Een artiestenbureau voor wereldmuziek dus?
Wij zijn makelaar in wereldmuziek, ja.
Zijn er nog optredens van jullie groepen ergens hier op de beurs?
Nee, dat hadden we vorig jaar wel, maar daar hebben we dit jaar van afgezien. Veel artiesten komen uit het voormalig oostblok en die hebben veel begeleiding nodig. En het is duur om ze voor een beurs hier heen te halen. We hadden gehoopt op een groepje hier uit de buurt, maar die konden om bepaalde omstandigheden niet.
Wat is de reden dat je op deze beurs staat?
Behalve dat je reclame maakt voor jezelf natuurlijk is het ook een plek waar je heel veel contacten opdoet met andere exposanten. Dat moet je niet onderschatten. Daar zit ook business.
Staan jullie nog op andere beurzen?
Vorig jaar zijn we er eigenlijk mee begonnen, met beurzen, hier op de AEB en ook een beurs in Almelo. Ergens moeten de opdrachten vandaan komen. De AEB is voor ons best de moeite waard. Hier hebben we vorig jaar na de beurs aardig veel opdrachten uit gehaald.

Iets verder en schuin tegenover aan de rechterhand komt ineens een wat hippere stand in het schootsveld van de camera, de stand van Vermeer en meer producties, events en entertainment. Walter Vermeer (geheel rechts), kom er eens bij.

[afbeelding niet meer beschikbaar]

Walter Vermeer van Vermeer en meer producties, events en entertainment, wanneer ben jij begonnen in de business?
Ik ben tien jaar geleden begonnen als artiest en ik ben nou drie jaar bureau.
Is dat niet bevallen als artiest? Of ben doe je dat nog steeds?
Ik ben in de loop der jaren voor collega’s heel veel boekingen gaan doen en vandaar uit ben ik concepten gaan schrijven voor collegabureaus en drie jaar geleden heb ik gezegd dat ik mijn eigen carrière ga afbouwen…
Wat was dat voor carrière?
Zanger, entertainer en presentator. Dus ik heb eigenlijk altijd voor alle collega’s opgetreden, doe ik nog, en nu staan we op eigen benen. En proberen we ook een andere sfeer op te bouwen op deze beurs. Want je ziet dat er heel veel entertainment staat, veel in hetzelfde segment, wij proberen het naar een iets ander kader te trekken. Ik zeg met nadruk geen ‘ander niveau’ want ieder zijn doeleinden. We proberen hier een bepaald sfeertje neer te zetten.

In de wandelgangen kom ik Johan Bos, eventmanager van de gemeente Apeldoorn tegen. (Overigens niet hieronder op de foto.)

[afbeelding niet meer beschikbaar]

Johan, wat vind je van de beurs?
Ik kom eerlijk gezegd net binnen, maar het is voor ons jaarlijks een bron van inspiratie en een plek om ideeën op te doen. Ieder jaar halen wij hier wel twee, drie acts weg.
Heb jij als gemeenteman hier meer aan dan aan de beurs Evenement in Utrecht?
Dat is meer decoratie en groot show en entertainment en dit is meer kleinschalig.
En daar heb je als gemeente meer aan?
Bij een evenement hebben we heel kleine openingsactjes nodig, of tussendoortjes, niet de grote wereldacts.
Je komt dus net binnen, wat verwacht je te zien?

Gisteravond ben ik gebeld dat er dit jaar toch wel weer nieuwe acts te vinden waren. Die hoop ik vandaag te vinden.

Verder staat Branderstad Vuurwerk en Evenementen met eigenaar Cees Jansen die zijn stand deelt met Sylvia Oranje van Amazing Balloons.

[afbeelding niet meer beschikbaar]

Cees, hoeveelste keer is dit voor jullie op deze beurs?
Het is de eerste keer dat wij meedoen, om te kijken of het bevalt.
Je was er gisteren ook. Hoe is het bevallen?
Ik vind het wel leuk, er is toch aardig wat belangstelling geweest al. Ik heb begrepen dat we vandaag wat meer zakelijke potentiële klanten kunnen verwachten. Gisteren was het meer een familiedag.
En Sylvia, is dit de eerste beurs waar je ooit staat?
Wij zijn Amazing Balloons en wij hebben wel eens op Festivak gestaan. Amazing Balloons doet ballondecoraties, aankleding van zalen en evenementen. Cees en ik staan hier samen op een stand. Wij kennen elkaar en maken gebruik van elkaars diensten.
Hoe lang bestaat Amazing Balloons?
Acht jaar.
En hoe lang Branderstad?
Tien jaar ongeveer.
Gaat het goed in de vuurwerkbusiness? Alles mag weer?
Nee nee, het is heel streng aan banden gelegd en dat betekent eigenlijk dat een hoop bedrijven zijn gesaneerd, die hebben de vergunning in moeten leveren en er is nog maar een handjevol bedrijven die nog aan de weg timmert.
Nu er die nieuwe richtlijnen zijn geïntroduceerd voor particulier vuurwerk, worden er bij de professionals ook nog grenzen opgerekt?

Je mag officieel maar tot een bepaald gewicht neerzetten, of je hebt twintig potten van 500 gram, of je hebt 30 potten van 330 gram.
Je mag dus tot honderd kilo vuurwerk gaan?
Ja en dan moet je dat minimaal twee weken voor aanvang een melding doen bij de Provincie, op het moment dat je naar wat grotere shows gaat van professioneel vuurwerk of boven die honderd kilo komt ga je naar een termijn van 14 weken.
Dus je moet er snel bijwezen als je als bedrijf vuurwerk bij je bedrijfevenement wilt, dat moet je niet op het laatst regelen. Welke evenementen heb je de laatste tijd gedaan?
We hebben heel veel grote concerten van bijna alle Nederlandse artiesten gedaan.
Echte publieksevenementen dus, maar ook bedrijfsevenementen?
Ja, onlangs de introductie van de nieuwe Fiat Scudo.
Hoeveel concurrenten heb je in de markt?
Ik denk dat er tussen de vijf en tien bedrijven zijn die daadwerkelijk hetzelfde doen als ik.
En dat waren er voorheen meer.
Voorheen denk ik dat er een stuk of vijftig, zestig waren.

(Klik op de foto’s voor alle foto’s.)

Morgen dus nog 18 interviews.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.359 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.359 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!