Art Rotterdam Week internationaal begrip Art Rotterdam Week internationaal begrip
Back Back Nieuws

Art Rotterdam Week internationaal begrip

14 februari 2019

Art Rotterdam Week blikt terug op een succesvolle en drukbezochte editie, die van 6 tot en met 10 februari plaatsvond. De Rotterdamse kunstweek, ontstaan rond de gerenommeerde kunstbeurs Art Rotterdam, breidde dit jaar uit naar ruim 30 locaties. Naast beurzen als Art Rotterdam, OBJECT Rotterdam, Haute Photografie en Qade Solo Project, vonden door heel de stad van de vroege morgen tot in de late uurtjes evenementen, feestjes en tentoonstellingen plaats in musea, galeries, loodsen en open studio's verspreid over de hele stad. Art Rotterdam Week vindt volgend jaar plaats van 4 tot en met 9 februari.

'Het is prachtig om te zien hoe Art Rotterdam Week de afgelopen jaren is uitgegroeid tot één van de belangrijkste kunstfestivals in Nederland. De week oogst veel waardering van bezoekers uit binnen- en buitenland. We zien het aantal deelnemende kunstinstellingen en kunstenaars nog altijd stijgen. Dat resulteert in een interessant en breed toegankelijk totaalprogramma in alle hoeken van de stad!' – aldus Johan Moerman, directeur Rotterdam Festivals.

Jubileum trekt 28.000 bezoekers

Art Rotterdam beleefde dit jaar haar 20e editie. Sinds de eerste editie in 2000 is Art Rotterdam uitgegroeid tot een drukbezochte kunstbeurs van internationale klasse. De jubileumeditie vond voor de zesde keer plaats in de Van Nelle fabriek in Rotterdam en trok zo'n 28.000 kunstliefhebbers en professionals uit binnen- en buitenland. Dat zijn er 2.000 meer dan afgelopen jaar.

'Art Rotterdam is voor steeds meer kunstliefhebbers het aantrekkelijke alternatief binnen het internationale veld van kunstbeurzen. We mogen opnieuw op substantieel meer bezoekers rekenen, maar ook op een groeiend aantal verkopen. We zijn er trots op dat de beurs is uitgegroeid tot een volwaardige kunstweek waarop kunstinstituten als Museum Boijmans van Beuningen, De Kunsthal, het Nederlands Fotomuseum, Tent en Witte de With aansluiten met speciale programma's,' zegt Fons Hof, directeur Art Rotterdam

Grootste editie

Met bijna 200 deelnemende ontwerpers, gevestigde namen, bekende labels, tientallen aanstormende talenten en duizenden bijzondere objecten beleefde OBJECT Rotterdam dit jaar haar grootste editie tot nu toe. Na het succes van vorig jaar streek de designbeurs opnieuw neer in het monumentale HAKA-gebouw, dat letterlijk tot de nok toe was gevuld met design. Eyecatchers waren onder andere de cross-over tussen modevormgever Rachid Assoui en kunstenaars als Hans van Bentem en Luuk Bode en de solopresentatie van Maze de Boer. OBJECT Rotterdam is met zo'n 10.000 belangstellenden uitgegroeid tot een grote trekpleister voor het Merwe Vierhavengebied.

Kunst in de hele stad

Voor kunstinstellingen als Kunsthal Rotterdam, Museum Boijmans Van Beuningen, het Chabot Museum en Atelier van Lieshout is Rotterdam Art Week aanleiding om aan te sluiten met speciale tentoonstellingen en avondopeningen. De Kunsthal opende de tentoonstellingen Trouble in Paradise met hedendaagse kunstwerken uit de vermaarde KRC-collectie van kunstverzamelaar Rattan Chadha, en Picasso op papier met ruim zeventig bijzondere prenten in het kader van 'Boijmans bij de Buren'.

Speciaal in het kader van het honderd jarig bestaan van het Bauhaus, organiseerde Museum Boijmans Van Beuningen een exclusieve preview-avond, waarin de Nederlandse kant van het Bauhaus werd getoond (nog te bezichtigen t/m 26 mei). Kunstblock pakte uit met 'Kunstavond XL', waarbij alle kunstinstellingen in de Witte de Withstraat vrijdagavond tot 23.00 uur geopend waren.

Fotografie hub op Zuid

De Kop van Zuid stond deze editie opnieuw geheel in het teken van fotografie met onder andere het gratis festival Rotterdam Photo op Katendrecht en een divers programma op de Wilhelminapier:

'Het Nederlands Fotomuseum en Haute Photographie vormden ook dit jaar een aantrekkelijk fotografie duo. Er was veel te zien en te doen: van vintage fotografie tot eigentijdse beelden en van rondleidingen tot portfolioreviews,' aldus Birgit Donker, directeur Nederlands Fotomuseum.

Haute Photographie trok circa. 6.200 belangstellenden. Dat zijn er 11% meer ten opzichte van vorig jaar. Het duurste werk werd verkocht voor 26.000 euro. Highlights waren onder andere de drukbezochte panelgesprekken en rondleidingen alsook de Portrait Studio met Maarten Bel en Bo Bannink.

Uitverkocht werk

De tweede editie van Qade Solo Project in de Cruisterminal was met ruim 6.500 bezoekers eveneens een groot succes (10% groei). In de bagagehal werd het werk van jong talent, onderdeel van de gloednieuwe tentoonstelling the New Current, opvallend goed verkocht. Onder andere het werk van Joana Schneider was in een mum van tijd uitverkocht. 

In de bagagehal van de Cruiseterminal trok de gloednieuwe tentoonstelling The New Current met werk van jong talent veel bekijks. De tentoonstelling presenteerde met name groot en niet-commercieel werk variërend van video tot installatie. Ook de 'ronddwaling' speciaal voor The New Current ontwikkeld door kunstenaar Allard Medema was een succes bij het publiek.

'We zijn blij dat we zo'n mooi en vooral groot podium hebben kunnen bieden aan jong Nederlands talen. Een evenement als Art Rotterdam Week kan daarmee echt een springplank worden voor een nieuwe generatie kunstenaars,' zegt co-curator Sophie de Vos.

Uniek

Een kijkje in de keuken bij Daan van Roosegaarde, ontmoetingen met kunstenaars in de vele Open Studio's als De Garage, Studio Borgerstraat, Piet Zwart Institute en in de Keilewerfloodsen, maar ook een bomvolle expo van TEC ART met live-acts, symposia, talks, tec-music, parties en pop-ups in de publieke ruimte van het Witte With kwartier en in de zalen van WORM en V2_, maakten de Art Rotterdam Week verder compleet en tot een unieke kunstbeleving in de Maasstad.

'Wij blikken positief terug met alleen maar uitverkochte workshops en tours, enkele honderden bezoekers en goede verkopen. We hebben veel lovende reacties mogen ontvangen van standhouders en publiek. Een editie die al onze verwachtingen te boven ging!' aldus Ashley Nijland, Keilewerf.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!