The Arrival of Spring: lichtkunst op het MuseumpleinThe Arrival of Spring: lichtkunst op het Museumplein
Back Back Nieuws

The Arrival of Spring: lichtkunst op het Museumplein

26 maart 2019

Om het begin van de lente te vieren brachten het Van Gogh Museum en Van Lanschot The Arrival of Spring in Woldgate, East Yorkshire in 2011 (twenty eleven) van David Hockney tot leven op het Museumplein in Amsterdam. The Arrival of Spring LIVE is een ode aan de lente. Op 20, 21 en 22 maart transformeerde de lichtkunst van kunstenaarscollectief Blauwe Uur en de muziek van Remy van Kesteren het Museumplein van een koele winternacht naar een levendige voorjaarsdag.

Aanleiding voor deze ode is de tentoonstelling Hockney – Van Gogh: The Joy of Nature, die momenteel te zien is in het Van Gogh Museum. Voor zowel David Hockney als Vincent van Gogh zijn de lente en de natuur belangrijke onderwerpen. Sander Kloots, hoofd sponsoring bij Van Lanschot: 'Met deze bijzondere ode aan de lente laat het Van Gogh Museum zien dat het verder kijkt dan de gebaande paden om het cultureel erfgoed toegankelijk te maken voor een breed publiek. We zijn er trots op hieraan te mogen bijdragen.' The Arrival of Spring LIVE is mede mogelijk gemaakt door Van Lanschot, partner van het Van Gogh Museum sinds 2015. Bovendien maakte Van Lanschot het mogelijk dat iedereen op woensdagavond 20 en donderdagavond 21 maart de tentoonstelling kosteloos kan bezoeken tussen 18 en 22 uur, voor of na The Arrival of Spring LIVE. 

Hoogtepunt

De kunst uit de tentoonstelling wordt op figuurlijke wijze naar buiten gebracht. De videokunstenaars van Blauwe Uur geven hun interpretatie op de komst van de lente. Centraal staat The Arrival of Spring in Woldgate, East Yorkshire in 2011 (twenty eleven), een van de hoogtepunten uit de tentoonstelling. Door zijn imposante formaat (9,75 × 3,66 meter) neemt het werk je op in de natuur en laat je deel zijn van het kunstwerk, alsof je midden tussen de metershoge bomen staat. Buiten op het Museumplein wordt precies dát gevoel benadrukt, waarbij je niet alleen omsloten wordt door het licht, maar ook door het geluid van de lente.

Remy van Kesteren hercomponeerde speciaal voor Arrival of Spring LIVE een track van zijn nieuwe album Shadow. Remy van Kesteren: 'Het stuk is geïnspireerd op de schilderijen van Hockney. Zijn werk, zijn kleuren, dat is bijna hallucinerend. Eerder deze maand heb ik hem ontmoet op de opening van de tentoonstelling, waar ik het nummer ook speelde. Dat was nogal wat!'

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!