Archeon: in 25 jaar van historisch themapark naar erkend museumArcheon: in 25 jaar van historisch themapark naar erkend museum
Back Back Locaties

Archeon: in 25 jaar van historisch themapark naar erkend museum

30 mei 2018

Er kan veel gebeuren in 25 jaar tijd. Museumpark Archeon weet dit als geen ander. Het openlucht museum viert dit jaar zijn 25-jarig jubileum en doet dat met nóg meer bijzondere activiteiten en evenementen. Events.nl sprak directeur Jack Veldman over het museumpark dat naast leuke bestemming voor een schoolreisje ook de perfecte locatie voor een zakelijk of particulier event blijkt te zijn.

Centraal gelegen en voor iedereen

Op slechts 25 autominuten rijden van diverse grote steden ligt in Alphen aan den Rijn Museumpark Archeon. Dit is een wel heel bijzondere plek. Hier duiken bezoekers in de wereld van de levende geschiedenis – hierover later meer - en ontdekken ‘al doende’ hoe het vroeger was. Van prehistorie tot middeleeuwen, via de Romeinse tijd en Vikingen. Er vinden overal in het park en elke dag laagdrempelige activiteiten plaats, waarbij iedereen mag aanhaken en meedoen. En voor wie even wil ontspannen, zijn er genoeg mooie plekjes. Archeon ademt zorg en aandacht uit, voor mens en omgeving.

 

Opperste klantvriendelijkheid

Al direct bij binnenkomst ervaren bezoekers hoe speciaal Archeon is. Want ondanks dat het hier om geschiedenis draait, er zijn geen strak geplaveide straatjes te vinden, gaat het park optimaal met de tijd mee. Moderne kwaliteitseisen zijn geen probleem: zo rijden er voor degenen die slechter ter been zijn golfkarretjes heen en weer. Het gaat bij Archeon om de hoogste kwaliteit en opperste klantvriendelijkheid. Veldman: ‘Wij nemen de tijd voor mensen. Dat is soms best even wennen; het is dan net weer zoals het vertrouwde praatje bij de bakker in een klein dorpje’. Gasten kunnen altijd rekenen op een hartelijke en persoonlijke ontvangst. ‘Hier geen dienbladen vol glazen met platgeslagen bubbels’. Nee, bij Archeon krijgen de gasten tijdens feestelijke gelegenheden hun glaasje prosecco a la minute ingeschonken. Altijd.

Maatschappelijk betrokken ondernemen

Archeon toont zich niet alleen betrokken bij de gasten, ook onderneemt het museumpark op maatschappelijk betrokken wijze. Al sinds de oprichting besteedt het museum veel aandacht aan goede en langdurige samenwerking met de lokale gemeenschap, het gebruik van streekproducten en de sponsoring van sociale instellingen. Zo komt  het Jostiband Orkest, naar genoegen aan weerskanten, een muzikaal optreden verzorgen en gaan de opbrengsten van feestelijke activiteiten naar goede doelen als de CliniClowns. ‘Wij voelen ons erg betrokken. Iedereen die hier werkt, straalt dat uit’. Misschien is Archeon wel het meest attente museum van Nederland?

Ook duurzaamheid is belangrijk. Gebruik van biologische verf, originele bemesting, regen- en slootwater opvangen voor de besproeiing van de gewassen en het keurmerk Green Key (internationaal keurmerk voor duurzame bedrijven in de recreatiemarkt): het zijn noemenswaardige bijzonderheden. En goed voorbeeld doet volgen. ‘Wij werken niet met acteurs.  Wat de mensen hier zien, is echt en toegankelijk’, aldus Veldman over het personeel. Alle medewerkers gaan zeer respectvol om met het milieu in en om Archeon en maken bezoekers bewust van duurzaam gedrag in hun eigen woonomgeving. Plezier en educatie komen op harmonieuze wijze samen.

Real life geschiedenis

En hoe brengt Archeon de geschiedenis tot leven? Met meer dan vijftig gebouwen, hutten en huizen waar tijdens openingsuren geleefd en gewoond wordt. Er wordt geluierd en gevochten, gewassen en gekookt, gebakken en gefeest. Het alledaagse leven van vroeger voltrekt zich voor de ogen van bezoekers. En het mooiste is: iedereen mag meedoen. Bijvoorbeeld door een eigen brood te bakken en dat ’s avonds bij groot vuur en muziek op te eten. Of door in het badhuis te ervaren hoe heilzaam een Romeinse massage kan zijn. In Archeon zien bezoekers geen toneelspel, maar ervaren ze real life geschiedenis.

Erkend museum

Gasten zullen snel genoeg ervaren waarom Archeon sinds 2015 ook in het Nederlands Museumregister is opgenomen. Het park staat voor educatie en historisch vermaak en zet zich in om het materiele en immateriële erfgoed van Nederland te bewaren, te presenteren en uit te breiden, zodat iedereen de geschiedenis van Nederland kan ervaren. Bovendien betekent de erkenning van Archeon als museum dat bezoekers op vertoon van hun Museumkaart gratis entree tot het park krijgen. De Museumkaart is een persoonsgebonden kaart die een jaar lang onbeperkt toegang geeft tot circa 400 musea in heel Nederland. Voor Archeon en de gehele culturele en museale sector is het een ware boost om eindelijk ook een historisch museumpark in het Museumregister te hebben.

Start van nieuwe dingen

Dit jubileumjaar lijkt de start van nieuwe spannende dingen te worden. Zo wordt er nagedacht over avondopenstelling en zelfs mogelijkheden voor gasten om te overnachten. Kortom: de uitbreiding van diverse services en verblijfsarrangementen. Als overnachten voor bezoekers werkelijkheid wordt, zou Archeon het allereerste museumpark van Nederland zijn waar dit kan. Geheel in lijn met de ambities en waarden van Archeon, zou dit zomaar snel realiteit kunnen worden. En eerlijk: slapen onder de sterrenhemel in een Romeinse stad klinkt toch fantastisch?

Door > Irene Campfens

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!