Back Back Nieuws

Amsterdamse citycard als eerste ter wereld met RFID-techniek

06 februari 2007
Bij de nieuwe editie van de I amsterdam Card kunnen bezoekers de kassa’s van musea en andere attracties in Amsterdam passeren zonder hun kaart door een scanner te halen. Amsterdam Toerisme & Congres Bureau (ATCB) is de eerste toeristische organisatie ter wereld die gebruik maakt van RFID techniek in een citycard voor toeristen en andere bezoekers.

RFID staat voor Radio Frequency Idenfification en is de techniek die onder andere wordt toegepast in de OV chipcard en het nieuwe paspoort. Na een proefperiode van een maand is de conclusie dat het systeem naar tevredenheid werkt.

Met de I amsterdam Card hebben bezoekers in Amsterdam gratis toegang tot 25 musea, een rondvaart door de grachten en gebruik van het openbaar vervoer. Daarnaast krijgen zij 25% korting bij vele andere attracties en restaurants. ATCB geeft sinds 1982 een toeristische citycard uit. De eerste jaren als voucherboekje, sinds 2003 als elektronische chipcard en per 1 januari 2007 (de 25 editie) als contactloze smartcard.

In de afgelopen twee jaar heeft ATCB zowel de hard- en software hiervoor ontwikkeld die vanaf 1 januari in gebruik is bij de 25 deelnemende musea en attracties zoals Rijksmuseum, Van Gogh Museum en De Nieuwe Kerk. Belangrijk voor de musea en andere deelnemers is dat het nieuwe systeem verschillende rapportagemogelijkheden biedt, zoals informatie over bezoekersstromen.

Door de toepassing van RFID beschikt ATCB over een innovatieve techniek op kwalitatief hoog niveau en wil op korte termijn ook toepassingen voor nieuwe producten ontwikkelen, zowel voor zichzelf als voor andere partijen. ATCB werkt op internationaal niveau samen met toeristische organisaties binnen European City Tourism. Een van de projecten is de European City Card waarbij steden als London, Wenen, Barcelona en Amsterdam elkaars expertise op dit gebied delen.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.359 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.359 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!