Alles in EYE Filmmuseum ademt filmAlles in EYE Filmmuseum ademt film
Back Back Locaties

Alles in EYE Filmmuseum ademt film

15 maart 2018

Is het de adembenemende architectuur van het gebouw? Zijn unieke ligging op de Noordoever van het Amsterdamse IJ? Of toch de fascinatie voor film die tot in de kleinste details is doorgevoerd? Welke emotie EYE Filmmuseum ook in mensen losmaakt, dat het hier om uitzonderlijke en inspirerende evenementenlocatie gaat, staat buiten kijf. En dat beperkt zich zeker niet alleen tot de accommodatie zelf. Wat te denken van de beschikbaarheid van het complete filmarchief? Of de vele aan film gerelateerde programma-opties? De creatieve mogelijkheden zijn schier grenzeloos.

Een onverklaarbaar wonder

Film. In de woorden van regisseur Jos Stelling ‘een volstrekt onverklaarbaar wonder’. Film heeft iets magisch, is tegelijk een kunstvorm. De essentie is het vertellen van een verhaal, een verhaal in beelden, soms zelfs zonder dat er geluid bij nodig is. Ziedaar het ultieme aanhaakpunt voor praktisch elk denkbaar evenement dat EYE Filmmuseum als locatie kiest. Met een beetje creativiteit kun je zo tientallen invalshoeken bedenken om het thema film te linken aan je evenement. De locatie, immers het kloppende filmhart van ons land, doet de rest. ‘Alles ademt bij ons film, daaraan ontlenen we als EYE ons bestaansrecht’, zegt Nicole Jonk, hoofd Sales en Events. ‘Of het nu de filmhuisfunctie is voor de meest uiteenlopende filmprojecten, of de educatieve taak met het oog op de historie van onder meer de Nederlandse filmindustrie.’ De collectie omvat meer dan 46.000 films, veelal op celluloid en dus zorgvuldig geconserveerd. In depot elders – er is in het museum plaats voor slechts enkele tientallen stuks – worden rond 40.000 filmposters bewaard.

Zelfs een nostalgisch orgel

Die collectie kan, zo vertelt Nicole, desgewenst een rol spelen in het evenement dat zakelijke partijen in EYE willen organiseren. ‘In overleg kan heel veel: van het vertonen van specifieke fragmenten die mogelijk een relatie hebben met het doel of thema van een bijeenkomst tot projectie van complete films.’ Wordt ingezet op een nostalgische ambiance, dan is zelfs de muzikale begeleiding met het Prins Bernhard Orgel te regelen. ‘Zeker wat deze unieke programma-onderdelen betreft vinden wij het heel erg belangrijk tijdig met de bedenkers en organisatoren van evenementen om de tafel te zitten. We kunnen dan vanuit onze kennis van de collectie gericht suggesties doen en zo echt maatwerk leveren.’ Ook zonder ingepaste filmfragmenten kan tijdens evenementen overigens worden stilgestaan bij de roots van de locatie. ‘We kunnen een gids inzetten die gasten rondleidt door het gebouw. We komen dan onder meer in een ruimte met 360 graden projectie en verschillende zuilen, waarop naar informatie en vooral beeld kan worden gezocht. Onderweg is trouwens sowieso veel te vertellen, ook over de architectuur van EYE Filmmuseum.’

Visie op transparantie

De in het oog springende schepping is van de hand van het Oostenrijkse architectenechtpaar Delugan – Miessl. EYE werd begin 2012 geopend en is sindsdien gezichtsbepalend voor de stedelijke herontwikkeling op de noordoever van het IJ. ‘We maken dankzij de visie op transparantie van de architecten optimaal gebruik van onze ligging’, licht Nicole toe. ‘Je kunt hier bijvoorbeeld makkelijk met de boot aanmeren. Regelmatig vinden bij ons neven-events plaats van grote beurzen in de RAI. Dan wordt daarvandaan over de Amstel naar EYE gevaren, is hier bijvoorbeeld nog een meeting en aansluitend een diner.’ Voor een sit down dinner tot 70 personen is hiervoor de IJ-Lounge beschikbaar; inderdaad, met adembenemend uitzicht over het water. De Foyer heeft voor een walking dinner een capaciteit tot 315 personen. Zaal Waterfront is de andere ruimte direct aan het IJ; ook die is flexibel in te richten en geschikt voor zowel lezingen en workshops, als vergaderingen, recepties en diners. ‘In totaal hebben we vier filmzalen, een foyer en vier van die unieke ruimtes’, somt Nicole op. ‘Daarnaast kan één dag per maand de hele locatie worden gehuurd. Dat maakt het mogelijk om aan vrijwel alle wensen te kunnen voldoen voor zowel kleine als grotere evenementen. Een congres met 300 deelnemers, een bedrijfsfeest voor 900 collega’s of een intiem diner voor 30 personen: we draaien er onze hand niet voor om en we hebben er de ruimte voor.’

Zomerarrangementen op maat

In de zomer van 2018 herhaalt EYE het succesvolle programma van vorig jaar met zogenaamde zomerarrangementen. ‘Hoe leuk is het om met collega’s een bedrijfszomerborrel, jubileum of presentatie te hebben op een eigen terras aan het IJ? Exclusief en met catering naar keuze: van borrelhapjes tot barbecue. Als het weer even tegen zit biedt de naastgelegen IJ-Lounge uitkomst’, schetst Nicole de mogelijkheden. Ze gebruikt nadrukkelijk de term ‘ontzorgen’. ‘Alleen een stralende zon kunnen we niet regelen.’ Met exclusief bedoelt Nicole trouwens ook exclusief: ‘De opdrachtgever kan er voor kiezen zijn gasten niet via de hoofdingang van ons gebouw, maar door de privé-ingang van de IJ-Lounge naar binnen te laten gaan.’ Tenslotte: parkeren? Geen probleem, dat kan in de naastgelegen ondergrondse garage. Toch openbaar vervoer? De pont van en naar Amsterdam Centraal vaart 24 uur per etmaal; een gratis tochtje van amper 5 minuten.

Door > Henny Beijer

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!